Scroll down

Alternate Text
News banner

Mexicaanse studenten beschermen kinderen tegen seksuele uitbuiting in toerisme

Naast de positieve gevolgen die toerisme met zich meebrengt, zoals werkgelegenheid, economische ontwikkeling en uitwisseling van culturen, heeft toerisme ook negatieve gevolgen. Eén van die gevolgen is commerciële seksuele uitbuiting van kinderen. In Cancún is men zich daar maar al te bewust van, en daar willen mensen verandering in brengen. De studenten Karla (20) en Zeus (23), zijn facilitators in het project ‘Together for the protection of children in tourism’ van Defence for Children-ECPAT, TUI Care Foundation en TUI Nederland. 

Opkomen voor je rechten

In de afgelopen maanden zijn jonge studenten pedagogiek getraind om middelbare scholieren van 13 tot 15 jaar te informeren over de risico’s van seksuele uitbuiting en om samen op te komen voor hun rechten. Karla: “Kinderen zijn de toekomst van de wereld. Als we niks doen om ze te beschermen en ze alleen maar pijn doen, hoe kunnen we dan verwachten dat de wereld een betere plek wordt?" Karla merkt ook dat kinderen goed op de hoogte zijn. “Ze weten veel. Ze praten over seksuele uitbuiting van kinderen alsof het normaal is. Met dit project kunnen we kinderen informeren en hopelijk een verandering teweeg brengen. En dat begint met het kennen van je rechten.”

De workshops worden als een goede aanvulling op de studie gezien. Zeus, pedagogiek student: “Deze workshops zijn nodig om kinderen bewust te maken dat ze waardevol zijn en rechten hebben. Veel kinderen weten dit niet. Dat is de eerste stap in het beschermen van kinderen en jongeren tegen seksuele uitbuiting in toerisme. Door de workshops leren kinderen dat ze waardig zijn, hoe ze zich moeten beschermen en hoe ze informatie moeten doorgeven aan hun families en in hun omgeving.”

Slachtoffers van seksuele uitbuiting

Kinderen die risico lopen om slachtoffer te worden van seksuele uitbuiting en slachtoffers zelf ontvangen momenteel weinig tot geen steun in de samenleving. “We hebben de overheid nodig om slachtoffers van seksuele uitbuiting bij te staan en dat gebeurt op dit moment nog niet”, benadrukt Zeus. Het project vult dit gat op door slachtoffers te ondersteunen door ruimtes te creëren waarin ze zich veilig voelen, vrijuit kunnen praten en ze steun te bieden waar nodig. Naast het werken met kinderen heeft het project tot doel een betere samenwerking te bewerkstelligen tussen de overheid, de private sector en maatschappelijke organisaties.

Samen voor de bescherming van kinderen in toerisme

Defence for Children - ECPAT werkt samen met TUI Nederland aan de uitvoering van het project Together for the Protection of Children in Tourism van november 2017 tot november 2019. In Thailand wordt samengewerkt met TUI Destination Services, ECPAT-International, ECPAT-Foundation Thailand en The Code. In Mexico werken wij samen met TUI Destination Services en ECPAT-México. Het project wordt gefinancierd vanuit het door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) beheerde Fonds Bestrijding Kinderarbeid van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de TUI Care Foundation en TUI Nederland. 

Lees meer

Over het project ‘Together for the Protection of Children in Tourism'

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

ROC Twente wint wedstrijd voor bewustwording tegen seksueel misbruik

Op vrijdag 22 maart 2024 kwamen ruim vijftig leerlingen van negen verschillende mbo-scholen uit heel Nederland samen voo…


Lees meer

Initiatiefwet over Duurzaam Internationaal Ondernemen

Op 27 oktober 2022 dienden de ChristenUnie, de Partij van de Arbeid, GroenLinks en de SP het wetsvoorstel Verantwoord en…


Lees meer

Building Back Better: broodnodige actie tegen seksuele uitbuiting van kinderen

Het éénjarige Building Back Better programma van de Down to Zero alliantie richt zich op de groeiende seksuele uitbuitin…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee