Scroll down

Alternate Text
News banner

Vietnamese slachtoffers kinderhandel in Nederland

Op dinsdag 28 juni 2016 bracht Mimi Vu van de Vietnamese stichting Pacific Links een bezoek aan het kantoor van Defence for Children – ECPAT. Mimi Vu is in Europa om inzicht te krijgen in de aard en omvang van handel in Vietnamese kinderen in de verschillende landen en de manier waarop autoriteiten reageren op dit probleem. Ook zoekt zij mogelijkheden om samen te werken met hulporganisaties in landen van doorreis en bestemming.

Pacific Links Foundation (PALS) is een Amerikaanse organisatie die actief is in Vietnam. Het doel van de organisatie is Vietnamese gemeenschappen te versterken om mensenhandel te voorkomen. Ook heeft de organisatie twee re-integratiehuizen voor slachtoffers van kinderhandel.

Verenigd Koninkrijk, land van bestemming

Voor Vietnamese slachtoffers van kinderhandel is het Verenigd Koninkrijk vooralsnog het belangrijkste bestemmingsland, maar zij komen ook steeds vaker in Ierland terecht. De kinderen worden uitgebuit in de hennepteelt, in nagelsalons en in de prostitutie. Nederland lijkt een land van doorreis te zijn. Met het recente bericht over de Brexit zou het Verenigd Koninkrijk echter minder aantrekkelijk kunnen worden voor mensenhandelaren. Daarmee zou Nederland de komende jaren kunnen verworden tot bestemmingsland.

Vietnamese meisjes verdwenen uit de Beschermde Opvang

In Nederland zijn in het afgelopen jaar 21 Vietnamese meisjes verdwenen uit de Beschermde Opvang. Deze is speciaal opgericht om kinderen die slachtoffer zijn van mensenhandel, of kwetsbaar zijn om slachtoffer te worden, te beschermen. De 21 meisjes zijn in verschillende kleine groepen Nederland binnengekomen en in vier groepen hebben zij de opvang verlaten. Het Landelijk Parket van het OM is een onderzoek gestart.

Van Vietnam naar West-Europa

De Vietnamese mensenhandelslachtoffers reizen via China, Rusland, Polen, Duitsland, Frankrijk en mogelijk ook Nederland door naar het Verenigd Koninkrijk. Deze reis duurt vaak ruim een jaar, maar soms ook enkele jaren, waarbij de slachtoffers ook in landen van doorreis worden uitgebuit alvorens zij verder gaan. Op het moment voert PALS een project uit samen met politie en hulpverleningsorganisaties in Calais en Kent. Uit het rapport van Unicef 'Neither Safe nor Sound' (2016) blijkt dat een grote groep Vietnamese kinderen in Angres (Pas-de-Calais) verblijft. Wanneer zij naar het Verenigd Koninkrijk gaan, komen zij aan in Dover (Kent).

Armoede als oorzaak van mensenhandel

De reden dat Vietnamese kinderen slachtoffer worden van mensenhandel is volgens Mimi Vu de enorme armoede van veel minderheidsgroeperingen in Vietnam. Mensen leven van dag tot dag en weten niet hoe ze de volgende dag moeten overleven. Als iemand dan een betere toekomst voor hun kind belooft, geven ouders het kind vaak mee. "De waarde van een gezond tienermeisje is minder dat 50 euro." aldus Mimi Vu.

Milieuramp

Mimi Vu verwacht dat de grote milieuramp van april dit jaar de mensen langs de kust van midden-Vietnam ook kwetsbaar maakt voor mensenhandel. Langs de kust van midden-Vietnam (Ha Tinh, Quang Tri, Quang Binh en Hue) was er sprake van een reeks massale vissterfte, waarschijnlijk veroorzaakt door vervuiling. Hiermee valt de belangrijkste en bijna enige inkomstenbron van veel mensen weg. Nieuwe snelwegen van de zee naar Laos en richting Hanoi maken het vanuit midden-Vietnam eenvoudiger om China te bereiken of vanuit Hanoi direct het vliegtuig naar Moskou te nemen. Gezien de maanden-, soms jarenlange duur van de reis die de kinderen naar West-Europa maken, zullen we het effect van deze milieuramp wellicht over aantal jaar in de mensenhandelcijfers terugzien.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Oproep: snel meer opvang nodig voor jongeren op de vlucht

Jongeren die alleen als vluchteling naar Nederland komen willen iets maken van hun leven. Veruit de meesten kunnen in Ne…


Lees meer

Nederlandse leeftijdsschouw niet in lijn met belang van het kind

Verschillende rechtbanken hebben in uitspraken kritiek geuit op de manier waarop de leeftijd van onbegeleide kinderen en…


Lees meer

Zonder ouders op de vlucht door Europa: over de gevaren voor kinderen en zorgen van professionals

Sinds 2020 vraagt Defence for Children-ECPAT aandacht voor vermissingen en de daarmee gepaard gaande noodzaak tot een be…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee