Scroll down

Alternate Text
News banner

Groomer uit Cuijk maakt honderden slachtoffers

De 48-jarige Frank R. uit het Brabantse Cuijk wordt ervan verdacht 295 jonge meisjes, tussen de tien en zeventien jaar, via internet te hebben verleid tot het verrichten van seksuele handelingen voor de webcam. Met zeker elf van hen wist R. ook in het echt af te spreken. Tijdens deze ontmoetingen werden de meisjes seksueel misbruikt. De zaak kwam aan het licht toen op 18 mei van dit jaar een twaalfjarig meisje uit een Gronings dorp verdween. Een dag later vond de politie haar samen met Frank R. in Bedum. Ze had de nacht met hem doorgebracht en hadden ook seks gehad. Bij de huiszoeking in Cuijk zijn ongeveer 26.000 filmpjes en 144.000 foto's met kinderporno gevonden. Volgens de politie verspreidde hij de beelden niet maar gebruikte hij ze alleen voor zichzelf.

Wat betekent grooming?

Grooming betekent dat een volwassene via internet contact legt met kinderen onder de zestien jaar met seks als doel. Een groomer probeert onder meer via chatprogramma's op het internet intieme foto's, beelden of details van de kinderen te krijgen. Vaak doen groomers zich voor als iemand van dezelfde leeftijd, om zo het vertrouwen van de jongeren te winnen. Kinderen die eenmaal zijn overgehaald om voor de webcam naaktfilmpjes en -foto's te maken zijn daarna makkelijk chanteerbaar. De groomer kan de kinderen dwingen om steeds verder te gaan, waarbij hij dreigt anders alles openbaar te maken.

Grooming is strafbaar

Sinds januari 2010 is grooming strafbaar onder artikel 248e van het Wetboek van Strafrecht. Iemand kan al worden vervolgd zodra er een voorstel is voor een ontmoeting met het kind en daar voorbereidingen voor worden getroffen. Het feitelijke misbruik hoeft daarvoor dus nog niet te hebben plaatsgevonden. De strafmaat voor grooming is maximaal twee jaar gevangenisstraf of een geldboete van de vierde categorie.

R. was al eerder bekend bij de politie

In 2009 wordt de naam van Frank R. genoemd door een meisje dat aangifte doet van seksueel misbruik via internet. R. gaat vrijuit wegens gebrek aan bewijs. In 2011 meldt een ander meisje bij de politie dat een vriendin een relatie heeft met Frank R. Omdat deze vriendin ontkent doet de politie geen onderzoek. In 2012 melden twee ouders dat hun zestienjarige dochter een relatie had met Frank R, maar het gezin besluit geen aangifte te doen. Helaas bleef de politie in gebreke om het dossier naar het Openbaar Ministerie (OM) te sturen.

Lokpubers

Door deze grootschalige groomingzaak wil Minister Opstelten van Veiligheid & Justitie het gebruik van lokpubers bespoedigen en werkt hij aan een wetswijziging om dit te regelen. Een politieagent kan zich dan online voordoen als een kind en zo een groomer oppakken. Behalve de lokpuber wil het kabinet meer opsporingsbevoegdheden op internet voor politie en OM. Zo moet de politie op afstand een computer kunnen binnendringen.

Make IT Safe peer expert training project

Om te voorkomen dat jongeren slachtoffer worden van online seksueel misbruik werkt Defence for Children - ECPAT met een peer2peer methode waarin middelbare scholieren getraind worden om op hun school voorlichtingen te geven over internetveiligheid en online problemen, zoals foto- en videomisbruik en grooming. Lees hier meer over het Make IT Safe project. De eerste trainingen hebben op de openbare scholengemeenschap ISW in Naaldwijk plaatsgevonden waar zeven jongeren getraind zijn. In totaal zullen vijfhonderd leerlingen een les van de peer experts krijgen.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Kabinet steunt Europese verordening tegen online kindermisbruik niet. Kinderrechtenorganisaties teleurgesteld.

Voorlopig blijft effectieve aanpak tegen online seksueel misbruik van kinderen uit. Het kabinet gaat de Europese verorde…


Lees meer

Oproep aan regering: Steun de EU verordening tegen seksueel misbruik

Namens twaalf organisaties doen we een oproep aan de Nederlandse regering: neem een constructief en positief standpunt i…


Lees meer

Doe wat je belooft: Het nieuwe Kabinet en de strijd tegen seksueel kindermisbruik

In het nieuwe regeerprogramma, een document van 138 pagina's, is slechts één alinea van acht regels gewijd aan een groot…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee