Scroll down

Alternate Text
News banner

Defence for Children bouwt ‘wachtkamer’ voor gewortelde kinderen

Met een immense wachtkamer op het grasveld tegenover de Tweede Kamer vraagt Defence for Children op 12 april aandacht voor honderden in Nederland gewortelde kinderen. Het gaat om kinderen die al vijf jaar of langer in Nederland wonen, maar nog steeds geen verblijfsvergunning hebben. In de symbolische wachtkamer zitten kinderen die naar Den Haag komen om hun verhaal aan politici te vertellen. Deze kinderen gaan hier naar school, zitten op sportclubs en hebben Nederlandse vrienden. Zonder verblijfsvergunning is hun toekomst heel onzeker waardoor zij worden geschaad in hun ontwikkeling. Defence for Children wil dat in Nederland gewortelde kinderen zo snel mogelijk een verblijfsvergunning krijgen.

De kinderen zijn naar Den Haag gekomen om hun verhaal aan politici te vertellen die op weg zijn naar een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over kinderen zonder verblijfsvergunning. "Ik hoop dat de regering meer naar ons kijkt en meer aandacht geeft aan kinderen die hier net als ik al langer dan vijf jaar wonen. Ik woon hier al 7 jaar en leef nog elke dag in grote onzekerheid of ik hier mag blijven. Het eindeloze wachten en de onzekerheid is verschrikkelijk, mag ik morgen blijven of word ik uitgezet naar een land dat ik nauwelijks ken en waar ik niet veilig ben?’" aldus Liwaa van 14 jaar. Diverse politici gingen in de wachtkamer in gesprek met de kinderen. Suzanne Kroger van GroenLinks concludeerde: “We moeten vooral veel beter letten op de rechten van kinderen”

Foto: Roelof Bisschop (SGP) in gesprek met kinderen

Door de afschaffing van het Kinderpardon ruim vier jaar geleden bestaat er geen enkele regeling meer waar kinderen zich op kunnen beroepen wanneer zij na vijf jaar of langer in Nederland geworteld zijn geraakt. Dit is een groot probleem voor honderden kinderen. Zij zijn elke dag bang uitgezet te worden naar een land dat ze niet of nauwelijks kennen.

Door de lange wachttijden bij de IND zijn er nu steeds meer kinderen die al vijf jaar of langer in Nederland verblijven en nog steeds geen vergunning hebben. Anne-Marijke Podt van D66 gaat kijken wat ze voor de kinderen kan doen: “We hopen natuurlijk dat we op een goede manier iets kunnen betekenen om het iets makkelijker te maken. En dat zal soms ingewikkeld zijn.” Het is hard nodig, aldus Martin Vegter, juridisch adviseur kinderrechten en migratie van Defence for Children. "Sommigen zijn hier zelfs al meer dan tien jaar. Op onze helpdesk is een meisje bekend dat hier meer dan 17 jaar geleden geboren werd en ook nog steeds geen verblijfsvergunning heeft. De voortdurende onzekerheid over de vraag of deze kinderen mogen blijven of niet is ronduit schadelijk."

'De wachtkamer' is tot stand gekomen dankzij de ondersteuning van het Vaillantfonds.

Bekijk de video!

 

Duurzame oplossing

Defence for Children pleit ervoor dat er snel een duurzame oplossing komt voor honderden kinderen die in Nederland geworteld zijn en van wie de ontwikkeling nu wordt geschaad door langdurige onzekerheid over hun verblijfsstatus en hun toekomst. Hun ontwikkeling dreigt nog verder te worden geschaad als zij gedwongen worden uitgezet naar hun land van herkomst of – in het geval van in Nederland geboren kinderen – het land waar hun ouders oorspronkelijk vandaan komen. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek: zowel de angst voor uitzetting als de daadwerkelijke uitzetting vormen een ernstige bedreiging voor de ontwikkeling van het kind. Dat heeft grote gevolgen voor zowel hun huidige als hun toekomstige functioneren. Kinderen kunnen niet wachten. Tunahan Kuzu van DENK verwoordde het mooi: “Wat het allerbelangrijkste is: al deze jongeren hebben toekomstplannen, ambities en dromen. En het minste wat de politiek voor ze kan doen is dat de dromen van de jongeren worden waargemaakt.”

Anne-Marijke Podt (D66) in gesprek met kinderen

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Campagne ‘Ze zijn al Thuis‘ wint Hoogvlieger Award 2023

De campagne ‘Ze zijn al Thuis’ heeft de Hoogvlieger Award van het Expertise Centre Humanitarian Communication gewonnen. …


Lees meer

Defence for Children wil oplossing voor gewortelde kinderen zonder verblijfsvergunning

Defence for Children start vandaag een nieuwe campagne Ze zijn al thuis om aandacht te vragen voor in Nederland gewortel…


Lees meer

Twintig gezinnen krijgen alsnog Kinderpardonvergunning na motie over gelijkheidsbeginsel

De staatssecretaris heeft na een beleidswijziging aan de Afsluitingsregeling van het Kinderpardon ongeveer 20 gezinnen a…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee