Scroll down

Alternate Text
News banner

Jongerenambassadeurs in het Europees Parlement in Brussel

De dertigste verjaardag van het VN-Kinderrechtenverdrag is groots gevierd in diverse delen van de wereld. In het kader van deze viering waren de jongerenambassadeurs van Defence for Children uitgenodigd in het Europees Parlement in Brussel voor de ‘High-level conference to celebrate the 30th anniversary of the Convention on the Rights of the Child’.

De jongeren gingen in gesprek met onder anderen de Vice-Voorzitter van het VN-Kinderrechtencomité, de Kinderrechtencoördinator van de Europese Commissie en verschillende Europarlementariërs. Tijdens de conferentie gaf jongerenambassadeur Akhrat een krachtige toespraak over haar eigen ervaringen als kind tijdens de Nederlandse asielprocedure.

Jongerenambassadeurs

De jongerenambassadeurs zijn al meerdere jaren betrokken bij Defence for Children. De jongeren hebben jarenlang in onzekerheid gezeten voordat zij een verblijfsvergunning kregen. Zij weten als ervaringsdeskundige wat er verbeterd kan worden voor kinderen in de asielprocedure en in de opvang.  De jongerenambassadeurs pleiten er voor dat er beter naar de stem van kinderen wordt geluisterd omdat dit essentieel is om verandering te bewerkstelligen.

<tekst gaat verder onder de foto>

Laat kinderen kind zijn

Voorafgaand aan de conferentie gingen de jongerenambassadeurs in gesprek met leden van de Europese Commissie, Europarlementariërs en de vice-voorzitter van het VN-Kinderrechtencomité. Tijdens deze gesprekken benadrukten zij dat het belang van het kind in verblijfsrechtelijke procedures meer aandacht verdient. Ook legden de ambassadeurs uit hoe belangrijk het is dat een kind gewoon kind kan zijn.

Tijdens de conferentie in het Europees Parlement gaf jongerenambassadeur Akhrat Selevani een krachtige toespraak. Zij vertelde over de vele verhuizingen die tijdens haar verblijfsprocedure in Nederland, over het juridische gevecht om een bad stoeltje voor haar gehandicapte zusje en over het tekort aan privacy in de opvangcentra. Akhrat sloot haar toespraak af met een duidelijk en helder verzoek: ’laat kinderen kind zijn’.

<tekst gaat verder onder video>

Akhrat in het Europees Parlement

Tijdens ‘High-level conference to celebrate the 30th anniversary of the Convention on the Rights of the Child’ in het Europees Parlement gaf jongerenambassadeur Akhrat Selevani een krachtige toespraak. Zij vertelde over de vele verhuizingen die tijdens haar verblijfsprocedure in Nederland, over het juridische gevecht om een bad stoeltje voor haar gehandicapte zusje en over het tekort aan privacy in de opvangcentra. Akhrat sloot haar toespraak af met een duidelijk en helder verzoek: ’laat kinderen kind zijn’.

Ambitie gaat verder

Het bleef niet bij dit ene bezoek aan Brussel. De eerste vervolgafspraken zijn al gepland. De jongeren zijn ambitieus om het verschil te maken voor alle vluchtelingenkinderen in Europa. Defence for Children is heel trots op deze fantastische jongeren die het verschil maken voor andere kinderen.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Donderdag 6 december lezing over radicaliserende jongeren

Waarom radicaliseren jongeren? Welke signalen geeft een geradicaliseerde jongere af? En wat doet de Nederlandse overheid…


Lees meer

Terugblik ECPAT Inspirations: Seksueel Misbruik in de Sportwereld

Dinsdag 4 juli was het weer tijd voor een Inspirations bijeenkomst! Dit keer was het onderwerp 'Seksueel Misbruik in de …


Lees meer

Symposium minderjarigen in het strafproces was een succes!

Op vrijdag 17 maart vond het symposium 'Minderjarigen in het strafproces' plaats. In samenwerking met SOS Leiden en JS…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee