Scroll down

Alternate Text
News banner

Maksim (14) en Denis (10) dreigen opnieuw uitgezet te worden

Ze zijn in Nederland geboren en hier geworteld. Deze zomer werden Maksim (14), zijn broertje Denis (10) en zusje Arina (5) met hun ouders uitgezet naar Oekraïne. Maksim en Denis keerden terug naar Nederland maar werden gisteren opnieuw opgepakt en vastgezet in detentie. De kinderen dreigen voor de tweede keer te worden uitgezet naar een land waar zij niet meer thuis horen. De vrijheidsberoving is zeer schadelijk voor de kinderen en in het bijzonder voor Maksim die autisme heeft. De kinderen horen zo snel mogelijk in vrijheid te worden gesteld om samen met de voogdijinstelling tot een duurzame oplossing te komen.

Schade toegebracht aan kinderen

In de BNN documentaire 'Terug naar je eige land' is te zien dat het helemaal niet goed ging met de kinderen in Oekraïne. De kinderen verbleven met hun ouders op een kamer en gingen niet naar school. De kinderen hadden zichtbaar te leiden onder de uitzetting naar Oekraïne. De schade die kinderen als Maksim en Denis ondervinden aan hun emotionele, sociale en fysieke ontwikkeling door na langdurig verblijf in Nederland gedwongen te worden uitgezet, wordt bevestigd door wetenschappers. Zo is te lezen in de vorige week verschenen schadenota ‘Schaderisico bij uitzetting langdurig verblijvende kinderen. Een multidisciplinaire wetenschappelijke onderbouwing’, van professor dr. Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie aan de Vrije Universiteit, dr. Elianne Zijlstra en mr. dr. Carla van Os van de Rijksuniversiteit Groningen.  De nota wordt onderschreven door 38 hoogleraren op het terrein van neuropsychologie, (ontwikkelings-)psychologie, psychiatrie, (ortho-)pedagogiek en andere aanverwante vakgebieden, alsook de beroepsorganisaties van psychologen en (ortho)pedagogen en de beroepsvereniging Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland (AJN).

Opnieuw opgepakt

Omdat het helemaal niet goed ging met de kinderen, zijn Maksim en Denis na de zomervakantie op een toeristenvisum teruggekomen naar hun vertrouwde omgeving in Nederland. Gisteren werden Maksim en Denis echter opnieuw, zonder vooraankondiging, opgepakt en in een detentiecentrum in Zeist vastgezet. Opnieuw hebben de kinderen geen afscheid kunnen nemen van hun klasgenoten en vrienden in Culemborg. Opnieuw waren hun plekken in de klas leeg. Het kabinet heeft niet geprobeerd om samen met Stichting Nidos, de voogdijinstelling, die sinds kort voogd van de kinderen is, tot een duurzame oplossing te komen die recht doet aan hun belangen en kwetsbaarheid.

Nederland schendt kinderrechten

Defence for Children kent de zaak van Maksim en zijn broertje en zusje via de Kinderrechtenhelpdesk. Maksim en Denis maken ook deel uit van de Ik Blijf Hier Groep, omdat zij langer dan vijf jaar in Nederland zijn zonder verblijfsrecht. Martine Goeman: “De Nederlandse overheid schendt de rechten van deze kwetsbare kinderen door hen van hun vrijheid te beroven en opnieuw uit te willen zetten. Willens en wetens wordt deze kinderen schade toegebracht. Het is onverteerbaar dat we de voogden niet de tijd geven om vanuit het perspectief van jeugdbescherming tot een oplossing te komen voor de kinderen.”

Laat van je horen

Het geluid vanuit de samenleving om een oplossing te vinden voor 400 gewortelde kinderen blijft alleen maar aanzwellen. Tim Hofman heeft afgelopen dinsdag een kwart miljoen handtekeningen aangeboden in de Tweede Kamer.  Er zijn al 139 kinderpardongemeenten, in 75% van de gevallen gesteund door CDA en zelfs een flink aantal keren door de VVD. Laat ook van je horen. Voor Maksim en Denis, en voor al die andere 400 kinderen die nu echt een oplossing verdienen. Zij zijn al thuis, en het kabinet moet heel dringend met een oplossing komen om deze kinderen te beschermen.

Meer informatie

Lees artikel TROUW, 'Lokale VVD fracties zien een ruimer Kinderpardon wel zitten', 7 december 2018. 

Lees ook Wetenschappers waarschuwen voor schade bij uitgezette kinderen na lang verblijf Nederland. 

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Campagne ‘Ze zijn al Thuis‘ wint Hoogvlieger Award 2023

De campagne ‘Ze zijn al Thuis’ heeft de Hoogvlieger Award van het Expertise Centre Humanitarian Communication gewonnen. …


Lees meer

Defence for Children bouwt ‘wachtkamer’ voor gewortelde kinderen

Met een immense wachtkamer op het grasveld tegenover de Tweede Kamer vraagt Defence for Children op 12 april aandacht vo…


Lees meer

Defence for Children wil oplossing voor gewortelde kinderen zonder verblijfsvergunning

Defence for Children start vandaag een nieuwe campagne Ze zijn al thuis om aandacht te vragen voor in Nederland gewortel…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee