Scroll down

Alternate Text
News banner

Sierra Leone en Guinee verenigen zich tegen kinderhandel in grensregio

Op 6 juli tekenden de overheden van Sierra Leone en Guinee een standaard operating procedure om de handel van kinderen in de grensregio tegen te gaan. De ondertekening is een belangrijke mijlpaal voor de bescherming van kinderen in zowel Sierra Leone als Guinee. De procedure dient als een instrument om douanepersoneel, community leiders en maatschappelijke leiders meer bewust te maken in het herkennen en stoppen van kinderhandel. Defence for Children Sierra Leone en Defence for Children Guinea faciliteerden het proces van de opstelling en het tekenen van deze standaard procedure.

Daders mensenhandel berechten

In mei 2018 riep Defence for Children de Sierra Leoonse regering op om de wetten voor mensenhandel daadwerkelijk na te leven en de daders te berechten. In 2017 zijn in totaal 34 kind slachtoffers geïdentificeerd, maar de daders zijn hiervoor nooit vervolgd. Met de ondertekening van de standaard operating procedure, lijkt de overheid te luisteren en stappen te maken in de implementatie van de mensenhandel-wetten. De standaard procedure geeft een kader voor effectieve samenwerking tussen de grensdouanes, community leiders en maatschappelijke actoren in Guinee en Sierra Leone. Op basis van vertrouwen en naleving van regionale en internationale wetgeving, kunnen zij hierdoor mensenhandel aan pakken om burgers, en in het bijzonder kwetsbare kinderen, te beschermen.

Internationale, regionale en nationale wetgeving

Bovendien zijn deze standaard procedures zeer belangrijk voor Sierra Leone en Guinee, waar nog steeds kinderen worden gedwongen tot arbeid of seksuele uitbuiting in en buiten het land. Daarnaast zijn beide landen bronnen, doorvoer en bestemmingslanden voor mensenhandel. De standaard procedure dringt aan op praktische maatregelen voor de implementatie van regionale en nationale wetten die kinderhandel verbieden. Daarnaast zijn zowel Guinee als Sierra Leone lid van internationale en regionale verbanden zoals het VN-Kinderrechtencomité, het Afrikaanse Kinderrechtencomité en volgen ze de richtlijnen van de Economic Community of West African States (ECOWAS) voor het beëindigen van mensenhandel.

Trainingen in kwetsbaar grensgebied

In de afgelopen drie jaar gaf Defence for Children Sierra Leone trainingen over kinder- en mensenhandel aan beveiligingsambtenaren, lokale leiders en maatschappelijke organisaties in de grensgebieden, waar het riscio op kinderhandel het groots is. Er zijn al positieve ontwikkelingen te zien nu professionals werkzaam in het grensgebied alert zijn op signalen van mensenhandel. Nu laten ook de nationale overheden van zowel Sierra Leone als Guinee zien dat zij actief mensenhandel willen tegengaan, met speciale focus op kinderen die verhandeld worden.

Afrika Regionaal Programma

De ondertekening van de standaard procedure is een van de resultaten van het werk van het Afrika Regionaal Programma binnen de Girls Advocacy Alliance. Binnen dit programma werkt Defence for Children samen Plan Nederland en Terre des Hommes aan gelijke rechten en kansen voor meisjes en jonge vrouwen op het Afrikaanse continent, met name Oost- en West-Afrika. Dit bereikt Defence for Children door het agenderen van uitdagingen die meisjes en jonge vrouwen treffen, zoals kinderhandel.

Klik hier voor het Girls Advocacy Alliance Programma.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Mark Vogt nieuwe directeur-bestuurder Defence for Children Nederland

Mark Vogt is benoemd tot directeur-bestuurder van Defence for Children Nederland per 1 augustus 2025. Hij volgt dan de h…


Lees meer

Defence for Children Nederland ontvangt €600.000 van de Nationale Postcode Loterij

Defence for Children Nederland ontving vandaag een fantastische bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Naast de jaa…


Lees meer

Directeur-bestuurder Mirjam Blaak kondigt vertrek aan bij Defence for Children Nederland

Directeur-bestuurder Mirjam Blaak neemt dit najaar afscheid van Defence for Children Nederland. Ze liet de Raad van Toez…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee