Scroll down

Alternate Text
News banner

Oproep: ouders gezocht voor een interview over uithuisplaatsing

Defence for Children is voor een onderzoek benieuwd hoe ouders de uithuisplaatsing van hun kinderen hebben ervaren. We willen graag weten hoe het contact tussen kinderen en ouders tijdens de eerste maanden van de uithuisplaatsing is gegaan. Ook willen we graag onderzoeken of ouders voldoende hulp en ook de juiste hulp hebben gekregen zodat een kind weer terug naar huis kon. We gaan ook in gesprek met kinderen en halen informatie op bij hulpverleners, advocaten en andere professionals.

Uiteindelijk wil Defence for Children goede voorbeelden delen met en waar nodig aanbevelingen geven aan professionals en politici, zodat de situatie van kinderen die uit huis zijn geplaatst wordt verbeterd en het aantal uithuisplaatsingen wordt verminderd. We zouden u graag (anoniem) een aantal vragen te stellen over uw ervaringen en ideeën.

Wie zoeken wij?

 • We zijn op zoek naar ouders waarvan hun kind(eren):
 • Recentelijk uit huis geplaatst zijn geweest
 • Uit huis zijn geplaatst door een kinderrechter
 • In een pleeggezin hebben verbleven
 • Inmiddels terug zijn geplaatst

Waar gaat het over?

De interviews gaan over uw ervaringen en mening over de uithuisplaatsing. We horen graag wat goed is gegaan en wat minder goed is gegaan.

Hoelang duurt het?

De interviews duren ongeveer een half uur tot drie kwartier. U kunt zich aanmelden door te mailen naar Saskia Kokx via s.kokx@defenceforchildren.nl.

Nadat de aanmeldingen zijn geïnventariseerd wordt een afspraak gemaakt over waar en wanneer het interview plaatsvindt.

Spelregels: 

 • Deelname aan de interviews is vrijwillig. U hoeft alleen mee te doen als u dat graag wilt.
 • Wij hebben vragen voorbereid, maar u mag ook zelf vertellen over uw ervaringen en wat u belangrijk vindt.
 • Als u tijdens het interview niet meer mee wilt doen, kunt u dat altijd zeggen. Dan stoppen we. U mag ook na het interview aangeven dat u niet meer mee wilt doen.
 • Wij zullen een geluidsopname maken van het gesprek, om later goed te kunnen verwerken wat u heeft verteld. Deze opname wordt vernietigd als het onderzoek klaar is. De opname en de uitwerking worden niet aan mensen buiten Defence for Children gegeven.
 • Uw naam blijft anoniem en zal niet worden genoemd in het rapport.
 • Het onderzoek resulteert in een rapport waar de mening van kinderen, jongeren, ouders en die van professionals in komt. Het rapport dat we maken is voor iedereen die met uit huis geplaatste kinderen werkt en politici.

Deze oproep is uitsluitend bedoeld voor ouders. Voor individueel advies kan contact worden opgenomen met de Kinderrechtenhelpdesk van Defence for Children.

Aanmelden kan tot uiterlijk 5 oktober 2020.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Pleegrechten voor (pleeg)kinderen

Op 8 oktober promoveert Kartica van der Zon, oud medewerker van Defence for Children, aan de Universiteit Leiden op haar…


Lees meer

Samenplaatsing van broers en zussen bij uithuisplaatsing: een gunst of kinderrecht?

Vandaag, op Nationale Broer en Zus dag, brengen Defence for Children en SOS Kinderdorpen een rapport uit over samenplaat…


Lees meer

Enquête: professionals gezocht voor onderzoek uithuisplaatsing

Voor het project ‘Terug naar huis’ doet Defence for Children onderzoek naar de praktijk van de uithuisplaatsing van een …


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee