Laura Batstra geeft Mulock Houwer-lezing 2025
Laura Batstra geeft dit jaar op 25 november de Mulock Houwer-lezing. Batstra is hoogleraar orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ook is ze auteur van het boek 'Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen', waarin ze pleit voor een niet-problematiserende aanpak van energiek en eigenzinnig kindgedrag.
'We zijn het steeds meer afgeleerd om verschillen tussen kinderen te accepteren', aldus Batstra. 'Als een kind nu niet meekomt in de maatschappij, labelen we het met ADHD of autisme. En dan proberen we het door middel van allerlei behandelingen aan te passen en in te passen in onze systemen. We kijken eigenlijk nauwelijks naar hoe we die systemen aan kunnen passen aan de diversiteit van kinderen die er nu eenmaal is. Mijn lezing gaat over de variatie in karakters, eigenschappen, gedrag en emoties. Hoe kan het dat we zo vast zijn geraakt in het stoornisdenken? En zijn er alternatieven?'
Volgens Batstra zijn we in de afgelopen jaren flink doorgeschoten in het stoornisdenken en het medicaliseren van levensmoeilijkheden. Waar komt dat vandaan? En wat heeft dat de maatschappij gebracht? We zien mentale problemen eerder toe- dan afnemen: meer en meer kinderen en volwassenen worden behandeld. Hoe komt het dat we doorgaan op dit pad? En zijn er eigenlijk alternatieven?
Over de Mulock Houwer-lezing
Jaarlijks organiseren het Nederlands Jeugdinstituut en Defence for Children Nederland de Mulock Houwer-lezing. De lezing gaat altijd over een actueel thema in de jeugdzorg. Daniël Quirijn Robert Mulock Houwer (1903-1985) speelde in de geschiedenis van de kinderbescherming en jeugdzorg een grote rol. Zelf groeide hij op in opvoedingsgestichten en trok hij van pleeggezin naar pleeggezin. Hij had veel aandacht voor kinderen en hun sociale omgeving. Zijn gedachtegoed is nog steeds verrassend actueel en toepasbaar op huidige vraagstukken. Naast de lezing brengen we ook een publicatie uit.
Aanmelden
Inschrijven voor de Mulock Houwer-lezing kan begin oktober. De lezing is fysiek bij te wonen voor circa honderd mensen en ook te volgen via een livestream. Houd hiervoor onze websites en sociale media in de gaten.
Credits foto: Reyer Boxem