Scroll down

Alternate Text
News banner

Mulock Houwer - lezing 2024


Met je eigen wortels groei je het mooist
, uithuisplaatsing nader bekeken 

Waarom lukt het Nederland niet om het aantal uithuisplaatsingen te verminderen? Hoe kan het wel? Levi van Dam neemt ons mee in wat nodig is om kinderen zo thuis mogelijk te laten opgroeien. Op dinsdag 19 november spreekt de orthopedagoog en bijzonder hoogleraar Veerkrachtig opgroeien aan de Universiteit van Amsterdam de dertiende Mulock Houwer-lezing uit.

'Zou ons streven niet moeten zijn om in de aanbevolen 5 jaar 20% minder kinderen uit huis te plaatsen? '


Blik op Nederland en daarbuiten

Al jaren werken gemeenten, instellingen en de landelijke overheid aan het verminderen van het aantal uithuisplaatsingen. En toch, ondanks alle succesvolle en wetenschappelijk bewezen alternatieven, moeten we concluderen dat dit niet is gelukt. Ieder jaar groeit 42.000 kinderen ergens anders op dan thuis. Van Dam onderzoekt waarom het Nederland niet lukt om dit aantal naar beneden te krijgen. Ook kijkt hij over de landsgrenzen: hoe gaat het in de landen om ons heen?

Radicale andere kijk

Van Dam stelt de vraag wat nodig is voor een radicale andere kijk, waardoor de meest kwetsbare kinderen en jongeren thuis en in hun vertrouwde omgeving kunnen opgroeien. Aan de hand van een aantal ervaringen van jongeren vertelt hij hoe het wél kan.

Over Levi van Dam

Levi van Dam is orthopedagoog en bijzonder hoogleraar Veerkrachtig opgroeien aan de Universiteit van Amsterdam. De leerstoel wordt vervangen door Levvel, specialisten in jeugd en gezin. Hij heeft een bachelor Child Development en een master Orthopedagogiek aan de Universiteit Utrecht voltooid. Vanaf 2019 werkte van Dam als postdoctoraal onderzoeker bij de Universiteit van Amsterdam. Van Dams kennis op het gebied van pedagogiek en onderzoek verspreidde hij met zijn sociaal ondernemen om positieve impact te maken in de levens van gezinnen. Zo begon hij de stichtingen Jim Werkt, Garage 2020 en Make MDMA Medicine en het initiatief We Spark the World & Feelee.

Programma

• 15:30 uur - 16:00 uur ontvangst met koffie en thee in het Kinderrechtenhuis Leiden 
• 16:00 uur - 17:30 uur lezing*
• 17:30 uur informele netwerkborrel

* Let op: de lezing heeft geen pauze

Historische locatie

De Mulock Houwer lezing vindt plaats in het Kinderrechtenhuis in Leiden. In dit historische pand was bijna 400 jaar een weeshuis gevestigd. Tegenwoordig hebben verschillende kinderrechtenorganisaties er hun kantoor en worden er concerten en congressen georganiseerd. Ook de bibliotheek van Mulock Houwer is in het pand gevestigd.

Aanmelden voor de lezing

Je kunt je niet meer aanmelden om fysiek bij de lezing aanwezig te zijn. Je kunt wel de livestream volgen!

U kunt zich via onderstaande knop aanmelden om de lezing bij te wonen. Er is een beperkt aantal plaatsen dus u dit op tijd om teleurstelling te voorkomen. Indien er geen plek in de zaal meer is, plaatsen wij u op een wachtlijst. Daarover krijgt u tijdig bericht. Er is altijd mogelijkheid tot livestream tijdens de lezing op dinsdagmiddag 19 november bij te wonen.

Aanmelden voor de livestream

Kunt u niet live aanwezig zijn en wilt u de livestream bijwonen? Dat kan. Aanmelden kan via de (andere) knop hieronder. De lezing begint dinsdag 19 november om 16:00 uur en duurt tot 17:30 uur. De livestream is geopend om 15:45 uur. Let op: er is geen pauze.

Over Mulock Houwer

Daniël Quirijn Robert Mulock Houwer (1903-1985) is nog steeds een invloedrijke figuur in de geschiedenis van de jeugdzorg. Hij groeide op in particuliere opvoedingsgestichten waar straffen en onderdrukken het opvoedingsklimaat bepaald en trok van pleeggezin naar pleeggezin. Halverwege de jaren twintig van de vorige eeuw begon hij aan een lange carrière in de jeugdzorg. Eerst bij diverse instellingen voor jongeren die niet thuis konden wonen, later onder andere als hoofd van het Nationaal Bureau voor de Kinderbescherming. Mulock Houwer predikte geen zuiveren van achter zijn bureau, maar bracht veranderingen en moeilijkheden tot stand die voortvloeiden uit zijn ervaringen in de praktijk. Wie zich nu in zijn gedachtegoed verdiept, zal verrast zijn door de actuele betekenis van zijn werk.

Meer informatie

De Mulock Houwer-lezing is een jaarlijks initiatief van het Nederlands Jeugd Instituut (NJI) en Defence for Children Nederland in samenwerking met Pro Juventute, Fonds voor Jeugdhulp en de Canon Zorg voor de Jeugd.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Chocoladeletters voor het goede doel

Nu de herfst echt is begonnen kijken de meeste mensen uit naar de feestdagen vol lekkernijen. Ook dit jaar is Defence fo…


Lees meer

In memoriam: Loek Dijkman, oprichter van het Kinderrechtenhuis en pionier in kinderrechten, overleden

Het is stil aan de Hooglandse Kerkgracht in het Kinderrechtenhuis in Leiden. Op 1 november 2024 overleed Loek Dijkman, o…


Lees meer

Investeren in ontwikkelingshulp cruciaal om toekomstige generaties te versterken

De aangekondigde bezuiniging van meer dan 2,4 miljard euro per jaar op de Nederlandse uitgaven voor ontwikkelingshulp (O…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee