Scroll down

Alternate Text
News banner

Mulock Houwer-Lezing 2023

Stop met vingerwijzen naar de overheid, en neem samen de verantwoordelijkheid voor het slagen van de jeugdzorg. Die oproep doet Tom van Yperen aan het jeugdveld. Op donderdag 16 november spreekt de orthopedagoog en expert kwaliteit jeugdstelsel bij het Nederlands Jeugdinstituut de twaalfde editie uit van de jaarlijkse Mulock Houwer-lezing.

Al decennialang is vernieuwing van de jeugdzorg noodzakelijk. Eind vorige eeuw al deed Mulock Houwer voorstellen die nog steeds actueel zijn. Zoals zijn pleidooi om meer ambulant te werken met gezinnen en de residentiële zorg af te bouwen. Hoe komt het dat we ruim 50 jaar later nog steeds worstelen met dezelfde problemen? Volgens Van Yperen gaat het vaak mis zodra een goed idee wordt omgezet in wetgeving. De betrokken partijen morrelen zoveel aan de inhoud, dat er uiteindelijk weinig van overblijft.

Kritisch, maar hoopvol

Kan de jeugdzorg eigenlijk wel veranderen? Op die vraag zoekt Van Yperen antwoord. Hij is kritisch, maar hoopvol. Hoop put Van Yperen uit de unieke samenwerking voor de Hervormingsagenda. Laat die het startpunt zijn voor een gedeelde verantwoordelijkheid, betoogt hij.

Zijn kritiek richt zich op de beleidsmatige focus in de sector. Niet de hervorming zelf, maar de grote maatschappelijke jeugdvraagstukken moeten centraal staan. Zoals het toenemend jeugdzorggebruik en de afname van het mentale welzijn van jongeren. Die vragen om brede, maatschappelijke oplossingen.

Van Yperen pleit ervoor om ouders, opvoeders, kinderen en jongeren een stevige rol hierin te geven. ‘Jongeren spreken zich uit. Zij hebben de kracht om de gevestigde partijen uit hun koker te bewegen.’

Over Tom van Yperen

Tom van Yperen is orthopedagoog. Zijn werk is vooral gericht op de kwaliteit van de hulp- en dienstverlening voor kinderen, jongeren en hun opvoeders. Hij adviseert instellingen, gemeenten, landelijke organisaties en overheden over de kwaliteit en de transformatie van het jeugdstelsel en de ontwikkelingen in het passend onderwijs. Van Yperen heeft 20 jaar ervaring als hoogleraar. Eerst aan de Universiteit Utrecht, daarna aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij stimuleert veel onderzoek naar de effectiviteit en verdere ontwikkeling van de jeugdzorg in de praktijk. Zijn persoonlijke kennis en ervaring neemt hij mee in de lezing.

Mulock Houwer

Daniël Quirijn Robert Mulock Houwer (1903-1985) is een invloedrijke figuur in de geschiedenis van de jeugdzorg. Zelf groeide hij op in particuliere opvoedingsgestichten waar straffen en onderdrukken het opvoedingsklimaat bepaalden. Hij trok van pleeggezin naar pleeggezin. Halverwege de jaren twintig van de vorige eeuw begon hij aan een lange carrière in de jeugdzorg. Eerst bij diverse instellingen voor jongeren die niet thuis konden wonen, later onder andere als hoofd van het Nationaal Bureau voor de Kinderbescherming. Mulock Houwer predikte geen hervormingen van achter zijn bureau, maar bracht veranderingen en verbeteringen tot stand die voortvloeiden uit zijn ervaringen in de praktijk. Wie zich nu in zijn gedachtegoed verdiept, zal verrast zijn door de actuele betekenis van zijn werk.

Programma

Het programma ziet er als volgt uit:
• 15:30-16:00 uur ontvangst met koffie en thee
• 16:00-17:30 uur lezing
• 17:30 uur informele netwerkborrel

Historische locatie

De lezing vindt plaats in het Kinderrechtenhuis in Leiden. In dit historische pand was bijna 400 jaar een weeshuis gevestigd. Tegenwoordig hebben verschillende kinderrechtenorganisaties er hun kantoor en worden er concerten en congressen georganiseerd. Ook de bibliotheek van Mulock Houwer is in het pand gevestigd.

Aanmelden

We hebben in korte tijd veel aanmeldingen ontvangen. Op dit moment is het helaas niet meer mogelijk om bij de lezing aanwezig te zijn. Wilt u de livestream bijwonen? Dan kan wel. Aanmelden voor de livestream kan hier. 

De livestream

Op deze pagina kunt u de livestream volgen. De lezing begint om 16.00 uur donderdag 16 november en duurt tot 17.30 uur. 

Meer informatie:

De Mulock Houwer-lezing is een initiatief van het Nederlands Jeugdinstituut en Defence for Children in samenwerking met Stichting Steunfonds Pro Juventute en de Canon Zorg voor de Jeugd.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Europese verkiezingen: een kans voor kinderrechten

De recente Europese verkiezingen, waarbij miljoenen Nederlanders en andere Europese burgers hun stem uitbrachten, zijn v…


Lees meer

Reactie op hoofdlijnenakkoord

Na ruim zes maanden onderhandelingen ligt er sinds gisteren een hoofdlijnenakkoord tussen de partijen PVV, VVD, NSC en B…


Lees meer

Ufuk Kâhya verkent kinderrechten in de EU met Defence for Children Nederland

Defence for Children ontving Ufuk Kâhya in het Kinderrechtenhuis in Leiden voor een werkbezoek. Kâhya zette zich als voo…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee