Scroll down

Alternate Text
News banner

Mulock Houwer-Lezing 2022

Op 24 november 2022 zal de elfde editie van de jaarlijkse Mulock Houwer-lezing plaatsvinden. Dit jaar verzorgt Simone van der Hof, Hoogleraar Recht en Digitale Technologie aan de Universiteit van Leiden de lezing. Het thema van de lezing is: kinderrechten in de digitale wereld. Digitale technologie, zoals smartphones, en diensten, waaronder games en sociale media, spelen een grote rol in het leven van kinderen. Het geeft kinderen veel kansen om bijvoorbeeld informatie te vinden, te spelen, contact te hebben met leeftijdgenoten en zelf content te maken. Er zijn echter ook aandachtspunten of zelfs risico’s, zoals seksuele of economische uitbuiting van kinderen en digitaal pesten. Vanuit beide perspectieven — kansen en uitdagingen — is het belangrijk om te bepalen hoe de rechten van kinderen op een evenwichtige wijze kunnen worden gewaarborgd.

Simone van der Hof is gespecialiseerd in kinderrechten en digitale technologie. Actuele onderwerpen in haar onderwijs en onderzoek zijn gegevensbescherming voor kinderen en de bescherming van kinderen tegen online economische exploitatie. Deze onderwerpen staan centraal in de lezing.

Mulock Houwer

Daniël Quirijn Robert Mulock Houwer (1903-1985) was een invloedrijke doener en denker. Hij speelde een grote rol in de geschiedenis van de kinderbescherming en jeugdzorg en had veel aandacht voor het kind en zijn sociale omgeving.

Hybride lezing

De lezing zal plaatsvinden van 16.00-17.30 in het Kinderrechtenhuis in Leiden, gevolgd door een informele netwerk mogelijkheid tot 19.00 uur. De lezing zal daarnaast ook online bij te wonen zijn via een livestream.

Aanmelden

Lijkt het je leuk om de lezing online of fysiek bij te wonen? Meld je hier aan:

  • Aanmelden Mulock Houwer-lezing fysiek aanwezig.
  • Aanmelden Mulock Houwer-lezing online aanwezig. 

Meer informatie:

De Mulock Houwer-lezing is een initiatief van het Nederlands Jeugdinstituut en Defence for Children in samenwerking met Pro Juventute en de Canon Zorg voor de Jeugd.

Mulock Houwer

De jaarlijkse lezing ontleent zijn naam aan Mulock Houwer en werpt vragen op die voor kinderen belangrijk zijn, zoals: moet je kinderen wel uit huis plaatsen? Verdient een pleeggezin niet de voorkeur boven een instelling? Als een kind in een instelling opgroeit, moeten ouders en kinderen dan niet betrokken worden bij de zorg en de opvoeding?

Lees verder

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactietijd Kinderrechtenhelpdesk

De Kinderrechtenhelpdesk van Defence for Children ontvangt veel berichten over individuele zaken met uiteenlopende onder…


Lees meer

Jaap Doek-Kinderrechtenscriptieprijs 2022

De Afdeling Jeugdrecht van de Universiteit Leiden en kinderrechtenorganisatie Defence for Children loven dit najaar voor…


Lees meer

Nederlandse NGO’s roepen op: internationale gemeenschap neem actie tegen Israel

Nadat het Israëlische leger vorige week donderdag met geweld zeven prominente Palestijnse mensenrechtenorganisaties binn…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee