Scroll down

Alternate Text
Pers banner

Defence for Children bouwt ‘wachtkamer’ voor gewortelde kinderen

Met een immense wachtkamer op het grasveld tegenover de Tweede Kamer vraagt Defence for Children op 12 april aandacht voor honderden in Nederland gewortelde kinderen. Het gaat om kinderen die al vijf jaar of langer in Nederland wonen, maar nog steeds geen verblijfsvergunning hebben. In de symbolische wachtkamer zitten kinderen die naar Den Haag komen om hun verhaal aan politici te vertellen. Deze kinderen gaan hier naar school, zitten op sportclubs en hebben Nederlandse vrienden. Zonder verblijfsvergunning is hun toekomst heel onzeker waardoor zij worden geschaad in hun ontwikkeling. Defence for Children wil dat in Nederland gewortelde kinderen zo snel mogelijk een verblijfsvergunning krijgen.

De kinderen komen naar Den Haag om hun verhaal aan politici te vertellen die op weg zijn naar een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over kinderen zonder verblijfsvergunning.

‘Ik hoop dat de regering meer naar ons kijkt en meer aandacht geeft aan kinderen die hier net als ik al langer dan vijf jaar wonen. Ik woon hier al 7 jaar en leef nog elke dag in grote onzekerheid of ik hier mag blijven. Het eindeloze wachten en de onzekerheid is verschrikkelijk, mag ik morgen blijven of word ik uitgezet naar een land dat ik nauwelijks ken en waar ik niet veilig ben?’, aldus Liwaa van 14 jaar.

Door de afschaffing van het Kinderpardon ruim vier jaar geleden bestaat er geen enkele regeling meer waar kinderen zich op kunnen beroepen wanneer zij na vijf jaar of langer in Nederland geworteld zijn geraakt. Dit is een groot probleem voor honderden kinderen. Zij zijn elke dag bang uitgezet te worden naar een land dat ze niet of nauwelijks kennen.

‘Door de lange wachttijden bij de IND zijn er nu steeds meer kinderen die al vijf jaar of langer in Nederland verblijven en nog steeds geen vergunning hebben’, zegt Martin Vegter, juridisch adviseur kinderrechten en migratie van Defence for Children. ‘Sommigen zijn hier zelfs al meer dan tien jaar. Op onze helpdesk is een meisje bekend dat hier meer dan 17 jaar geleden geboren werd en ook nog steeds geen verblijfsvergunning heeft. De voortdurende onzekerheid over de vraag of deze kinderen mogen blijven of niet is ronduit schadelijk.’

Defence for Children pleit ervoor dat er snel een duurzame oplossing komt voor honderden kinderen die in Nederland geworteld zijn en van wie de ontwikkeling nu wordt geschaad door langdurige onzekerheid over hun verblijfsstatus en hun toekomst. Hun ontwikkeling dreigt nog verder te worden geschaad als zij gedwongen worden uitgezet naar hun land van herkomst of – in het geval van in Nederland geboren kinderen – het land waar hun ouders oorspronkelijk vandaan komen. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek: zowel de angst voor uitzetting als de daadwerkelijke uitzetting vormen een ernstige bedreiging voor de ontwikkeling van het kind. Dat heeft grote gevolgen voor zowel hun huidige als hun toekomstige functioneren. Kinderen kunnen niet wachten.

>>> 

Noot voor de redactie:

Datum: 12 april

Tijd: actie en fotomoment om 09:00 uur

Locatie: Bezuidenhoutseweg, op de groenstrook tegenover Nieuwspoort, Den Haag

Er zijn meerdere kinderen beschikbaar die hun verhaal willen vertellen. Ook hebben diverse politici toegezegd in gesprek te gaan met de kinderen. Martin Vegter van Defence for Children is ook beschikbaar voor interviews.

Pers is van harte welkom bij de actie in de wachtkamer. Wij vragen pers om zich vooraf aan te melden. Voor aanmeldingen, informatie en interviews kunt u contact opnemen met Saskia Flipsen, interim persvoorlichter Defence for Children, 06-18329389.

Deel dit artikel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee