Scroll down

Alternate Text

Dossier: Gewortelde kinderen

Achtergrond

Honderden kinderen leven elke dag in angst en onzekerheid. Deze kinderen wonen al langer dan vijf jaar in Nederland. Het zijn onze buren, onze klasgenoten, onze teamgenoten en onze vrienden. Ze horen bij ons. Maar hoe Nederlands deze kinderen zich in hun hoofd en hart ook voelen, ze hebben nog steeds geen verblijfsvergunning die hun het recht geeft om hier te mogen blijven.

Omdat ze in Nederland geworteld zijn en zich hier thuis voelen, zijn ze iedere dag opnieuw bang om te worden uitgezet naar een land dat ze niet of nauwelijks kennen. Dit is schadelijk voor kinderen en bedreigt hun ontwikkeling. Uitzetting van gewortelde kinderen is een ernstige schending van hun kinderrechten.

Afsluitingsregeling

De Afsluitingsregeling is een afspraak die in januari 2019 werd gemaakt door het kabinet, bestaande uit VVD, CDA, D’66 en ChristenUnie, als onderdeel van een nieuw akkoord over migratie. In dat akkoord werd afgesproken dat het Kinderpardon werd afgeschaft. Ook kwam er een einde aan de discretionaire bevoegdheid van de staatssecretaris, om in schrijnende zaken een vergunning te verlenen. Kinderen die uiterlijk op 29 januari 2019 ten minste vijf jaar als kind in Nederland hadden verbleven, kregen enkele weken de gelegenheid om een aanvraag te doen op grond van de Afsluitingsregeling. Op 25 februari 2019 werd de regeling gesloten. Er bestaat nu al bijna vier jaar geen regeling meer voor kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland wonen.

Lange procedures

In het akkoord dat de toenmalige coalitie in 2019 sloot over migratie werd ook afgesproken om fors te investeren in de IND om ervoor te zorgen dat procedures sneller gaan en kinderen niet geworteld raken in Nederland door slepende verblijfsprocedures. Dat doel is niet bereikt. Nu de verblijfsprocedures niet korter maar juist steeds langer duren, zijn er de afgelopen jaren veel kinderen bij gekomen die al vijf jaar of langer in Nederland verblijven en nog steeds geen vergunning hebben. De procedures duren veel te lang en kinderen zijn de dupe. Het is nu tijd voor een duurzame oplossing. Kinderen hebben immers zekerheid, veiligheid en houvast nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen en gezond op te groeien. Het belang van het kind hoort centraal te staan.

Bescherming

Kinderen horen beschermd te worden, niet beschadigd. Dat geldt ook voor alle kinderen die vijf jaar of langer in Nederland verblijven zonder verblijfsvergunning. De afschaffing van de Kinderpardonregeling mag niet betekenen dat de belangen van gewortelde kinderen nu niet meer worden erkend en beschermd. Het is noodzakelijk dat het belang van het kind in de Vreemdelingenwet wordt verankerd, zodat dat belang in elke individuele zaak adequaat wordt vastgesteld en voorop wordt gesteld in de belangenafweging. Dan kan ook in de toekomst recht worden gedaan aan gewortelde kinderen.

Martin Vegter

"Er bestaat momenteel geen enkele regeling waar kinderen zich op kunnen beroepen wanneer zij na vijf jaar of langer in Nederland geworteld zijn geraakt. Honderden kinderen zijn hier de dupe van. Voor hen dreigt uitzetting die ernstige ontwikkelingsschade tot gevolg zal hebben. Het wordt hoog tijd dat Den Haag luistert naar de stem van deze kinderen. Vijf jaar verblijfsonzekerheid is lang genoeg.”

Honderden kinderen leven elke dag in angst, in onzekerheid en met grote stress in Nederland. Ze wonen al langer dan vijf jaar in Nederland. Toch zijn zij nog altijd in afwachting van een verblijfsvergunning. Inmiddels zijn deze kinderen geworteld in Nederland. Nederland is hun thuis geworden: het land waar ze de taal van spreken, waar hun vrienden en vriendinnen wonen, waar ze naar school gaan om aan hun toekomst te bouwen. Maar het is lastig om aan je toekomst te bouwen als je niet zeker weet of deze in Nederland ligt. Hier zijn ze thuis. Dit is het verhaal van Amina, Douaa, Diyar, Kristina, Liwaa, Karim, Ahmed, Hawraa, Zahraa en vele anderen.

Bekijk de video!

 

Ambassadeurs

Tri, Margarita, Sabina, Buyna, Mina, Alisa en Akhrat; kent u hen nog? Allemaal hebben zij jarenlang moeten strijden voor hun kinderrechten. Uiteindelijk kregen deze kinderen na jarenlange onzekerheid een verblijfsvergunning. Nu zetten zij zich in voor gewortelde kinderen zonder verblijfsvergunning.

Lees Meer

Acties voor kinderen

In 2019 kwam er een eenmalige oplossing voor kinderen die afgewezen werden voor het kinderpardon op grond van het meewerkcriterium: de Afsluitregeling. Inmiddels zijn er weer veel gewortelde, Nederlandse kinderen die toch uitgezet dreigen te worden. Sommigen nemen het heft in eigen hand en starten acties en petities. 

Lees meer

Aanmelden 'Ze zijn al Thuis'-groep

Heb jij langer dan vijf jaar geleden een verblijfsvergunning aangevraagd in Nederland en heb je nog steeds geen verblijfsrecht? Meld je aan voor de 'Ze zijn al Thuis'-groep zodat we je op de hoogte kunnen houden van ledendagen en van acties die we voeren.

Aanmelden

"Laat ze blijven"

Met het duet “Laat ze blijven” vragen Trijntje Oosterhuis en Voice Kids winnares Yosina Roemajauw aandacht voor het inhumane Kinderpardon.  

Veel gestelde vragen

Defence for Children krijgt veel vragen over het Kinderpardon. Zoals: "Om hoeveel kinderen gaat het nu eigenlijk?" Of: "Wat zijn de regels van het Kinderpardon." Bekijk nu alle vragen en antwoorden.

Lees meer

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee