Scroll down

Alternate Text

Psychosociale steun en noodhulp aan door conflict getroffen kinderen in Oekraïne

In Oekraïne worden kinderen gedood, gewond en diep getraumatiseerd door het geweld om hen heen. Ze zijn geconfronteerd met geweld en verkrachting. Gezinnen zijn gescheiden, ouders gedood in het bijzijn van kinderen en levens verscheurd. Scholen, ziekenhuizen en andere civiele infrastructuur waarvan kinderen afhankelijk zijn, worden beschadigd of vernield. Toegang tot onderwijs is voor veel kinderen een uitdaging, vooral voor kinderen met een handicap. Het geven van voedsel, water en basisbehoeften is soms (nog) hard nodig. Bovendien zijn basisgezondheidszorg, medicijnen en psychosociale hulp voor velen moeilijk te krijgen. Deze gevolgen zullen op de lange termijn het leven, de fysieke en mentale gezondheid en de menselijke waardigheid van kinderen aantasten. De Verenigde Naties maakt zich zorgen over de grote behoefte aan psychosociale ondersteuning voor kinderen en over het feit dat er nog te weinig instanties zijn die dergelijke diensten kunnen bieden.   

Wat doen we?

De All-Ukrainian Foundation for Children’s Rights (AUFCR) heeft een stevig landelijk netwerk van vrijwilligers en professionals, inclusief psychologen, dat momenteel in negentien oblasten actief is. Samen met AUFCR  zorgen we ervoor dat kinderen, onder wie slachtoffers van verkrachting, psychosociale steun krijgen. We bieden hulp aan zeer kwetsbare kinderen, zowel in elf door het conflict getroffen oblasten (soort provincies) als in vijf gastoblasten in het westen van Oekraïne, waar (intern) ontheemde kinderen worden opgevangen. AUFCR heeft daarvoor zeventien lokale Child-Friendly Spaces opgericht, in twaalf oblasten, waar psychologen en psychotherapeuten met kinderen en ouders werken en ook educatieve en juridische diensten worden aangeboden. In veertien oblasten, vooral daar waar het niet veilig is om Child-Friendly Spaces op te richten, zijn mobiele teams actief. Daarnaast helpen we in de elf door het conflict getroffen oblasten, in het kader van levensreddende activiteiten, zeer kwetsbare gezinnen met kinderen en delen we voedsel- en hygiënepakketten uit, onder meer aan kinderen in instellingen voor gehandicapte kinderen en in weeshuizen.

De resultaten

In totaal zullen we in de periode maart tot en met  december 2023 hulp bieden aan ten minste 37.400 zeer kwetsbare kinderen en wel in elf door het conflict getroffen oblasten en vijf gastoblasten in het westen van Oekraïne. Daarvan zullen ten minste 8.800 zeer kwetsbare kinderen, onder wie kinderen in instellingen voor gehandicapte kinderen en weeshuizen, voedsel- en hygiënepakketten ontvangen. Ten minste 28.600 zeer kwetsbare kinderen zullen psychosociale steun ontvangen via de mobiele teams en de zeventien lokale Child-Friendly Spaces. Naast het verlenen van psychosociale steun zullen voetbalfestivals en andere activiteiten worden georganiseerd voor ontheemde kinderen in de vijf gastoblasten in het westen van Oekraïne. Kinderen kunnen daardoor een beetje op adem komen van hun vaak stressvolle ervaringen. We brengen kinderen samen, zodat ze weer plezier kunnen maken en kunnen lachen.

Ons doel

Betere bescherming voor kinderen in elf door het conflict getroffen oblasten en vijf gastoblasten. Intern ontheemde en geëvacueerde kinderen en hun families, kinderen met een handicap en de meest kwetsbare kinderen, met specifieke aandacht voor meisjes, kunnen ook op ons rekenen. In totaal hopen we ten minste 37.400 kinderen te helpen.

Samenwerking

Defence for Children werkt al jarenlang samen met AUFCR. Sinds het begin van het conflict in Oekraïne in februari 2022 richt de samenwerking zich op noodhulp en psychosociale ondersteuning voor zeer kwetsbare kinderen, en steunt Defence for Children AUFCR in samenwerking met Plan International Nederland via financiering van Giro555.

 

Samenwerking

Defence for Children werkt al jarenlang samen met AUFCR. Sinds het begin van het conflict in Oekraïne in februari 2022 richt de samenwerking zich op noodhulp en psychosociale ondersteuning voor zeer kwetsbare kinderen, en steunt Defence for Children AUFCR in samenwerking met Plan International Nederland via financiering van Giro555.

Looptijd en financiering

Het project loopt van 1 maart t/m 31 december 2023. Het project wordt gefinancierd door Plan International Nederland via de Stichting Samenwerkende Hulporganisaties en hun Giro555-campagne ‘Samen in actie voor Oekraïne’.

Sharon Detrick, projectcoördinator Jeugdrecht

“Kinderen in Oekraïne hebben te maken met grove schendingen van hun rechten door de conflictsituatie. Het is een voorrecht de All-Ukrainian Foundation for Children’s Rights te kunnen ondersteunen in het geven van de nodige hulp en bescherming aan zoveel kinderen. Daarnaast draagt onze ondersteuning bij aan het kunnen blijven functioneren van onafhankelijke mensenrechten- en kinderrechtenorganisaties in Oekraïne, wat van cruciaal belang is voor het beschermen van kinderen en hun rechten."

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit project? Neem dan contact op met:

Sharon Detrick, projectcoördinator Jeugdrecht:
Telefoon: 071 5160980

STUUR EEN E-MAIL

 

 

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee