Scroll down

Alternate Text

Met een schone lei beginnen

De uitdaging

Seksuele uitbuiting gaat vaak gepaard met financiële en criminele uitbuiting. Recent onderzoek (2022) van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) naar criminele uitbuiting bevestigt dat opnieuw. Slachtoffers geven bijvoorbeeld gedwongen hun pinpas af die vervolgens wordt gebruikt bij witwaspraktijken, sluiten onder dwang leningen en abonnementen af, worden gedwongen voertuigen waarmee andere personen verkeersovertredingen begaan op hun naam te zetten of moeten frauderen met toeslagen.

Uit een onderzoek naar armoede en schulden in afhankelijkheidsrelaties blijkt dat mensen die slachtoffer zijn van mensenhandel, veel schulden en andere financiële problemen overhouden aan een periode van uitbuiting (Fier, 2018). Een gezonde financiële positie heeft grote invloed op de mogelijkheden voor herstel. Mensen met financiële problemen blijken veel stress te ervaren. Die stress staat hun traumabehandeling in de weg. Het is daarom erg belangrijk dat slachtoffers van uitbuiting een gezonde financiële positie hebben.

Wat doen we?

In dit project willen we onderzoeken hoe schulden van slachtoffers kunnen worden kwijtgescholden als ze gedwongen werden die te maken in de periode van de uitbuiting. Verder willen we onderzoeken welke aanvullende manieren er zijn om de financiële problemen van slachtoffers op te lossen. Voorts bekijken we welke obstakels een oplossing van de financiële problematiek in de weg staan en welke aanvullende maatregelen nodig zijn.

Resultaten

Aan de hand van het actieonderzoek stellen we een rapport samen met aanbevelingen voor beleid en praktijk. Hierin nemen we een routekaart op met de verschillende stappen die slachtoffers kunnen nemen om ervoor te zorgen dat hun schulden worden kwijtgescholden. In het rapport geven we ook aan waar knelpunten en kansen voor verbetering liggen. Het rapport dient tevens als basis voor de op systeemverandering gerichte lobby om zo de situatie van  slachtoffers van uitbuiting structureel te verbeteren.

Impact

Slachtoffers van mensenhandel hoeven zich geen zorgen te maken dat zij met schulden blijven zitten als gevolg van de uitbuiting, zodat zij zich kunnen richten op herstel en verwerking.

Onze belofte

Het uitgangspunt is dat schulden die slachtoffers maken als gevolg van de uitbuiting niet bij hen horen. Met dit project willen we de situatie van  slachtoffers van seksuele uitbuiting verbeteren, zodat zij niet opdraaien voor schulden die als gevolg van uitbuiting zijn ontstaan.

Samenwerking

Het project voeren wij uit in het kader van de Coalitie tegen Seksuele Kinderuitbuiting dat een samenwerking is tussen Defence for Children – ECPAT Nederland, het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) en Fier. Het project wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met het Fonds Geweldsmisdrijven.

Looptijd project

1 mei 2023 – 30 april 2024

Financiering

Het project wordt gefinancierd door Stichting Diorapthe, Stichting De Hoorn, Stichting Boschuysen en Stichting Vogelgezang.

Voorbeeldcasus

Jessie (niet haar echte naam) werd seksueel uitgebuit en daarnaast door haar uitbuiter gedwongen om haar bankpas uit te lenen. Eerst voor een kleine en incidentele transactie, later voor veelvuldig gebruik. De bank stelde een onderzoek in waarop Jessie werd aangemerkt als fraudeur bij de bank. Haar rekening werd geblokkeerd. Jessie kon daardoor de vaste lasten niet langer betalen en de zorgverzekering evenmin. De zorgverzekeraar registreerde haar als wanbetaler en al haar toeslagen werden gestopt. Haar huur betalen kon niet meer en Jessie kwam op straat te staan.

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit project? Neem dan contact op met:

Celine Verheijen
Telefoon: 071 5160980

STUUR EEN E-MAIL

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee