Scroll down

Alternate Text

Down to Zero

De uitdaging

Wereldwijd zijn zo'n twee miljoen kinderen slachtoffer van commerciële seksuele uitbuiting. Deze kinderen worden seksueel misbruikt in ruil voor geld of goederen of beloftes voor het kind. In veel gevallen gaat het om meisjes en jonge vrouwen. Vooral in toeristische gebieden en grensgebieden zijn zij uiterst kwetsbaar voor seksuele uitbuiting in eigen land of net over de grens. Daarnaast wordt het probleem online ook steeds groter, doordat steeds meer mensen toegang hebben tot internet. Seksuele uitbuiting van kinderen is een complex probleem met diverse oorzaken, waaronder bijvoorbeeld armoede, gewapende conflicten en corruptie. Al deze oorzaken moeten dus worden aangepakt in de strijd tegen seksuele uitbuiting van kinderen.

Alle kinderen zijn kwetsbaar om slachtoffer te worden van seksuele uitbuiting, maar het risico is groter voor bepaalde groepen. De meeste slachtoffers en kwetsbare kinderen zijn tussen de 10-18 jaar. Daarnaast zijn op straat levende/werkende kinderen, kinderen in toeristische gebieden, kinderen van drugsverslaafden en prostituees, migranten-, staatlozen en etnische minderheidskinderen of alleenstaande vluchtelingkinderen extra kwetsbaar om uitgebuit te worden. Armoede is tevens één van de grootste factoren. Meisjes zijn vaker slachtoffer dan jongens.

Down to Zero is een samenwerkingsalliantie met Terre des Hommes, Free a Girl, ICCO en Plan Nederland. De alliantie voert het programma uit in elf landen in Azië en Latijns Amerika van januari 2016 tot en met december 2020.

Wat doen we?

Er zijn vier algemene doelen en doelgroepen:

1. Kinderen
Slachtoffers en kinderen die kwetsbaar zijn om seksueel uitgebuit te worden, zijn in staat om op te komen voor hun rechten en zichzelf te beschermen tegen seksuele uitbuiting. Ze hebben een actieve rol in het vergroten van de aandacht voor de problematiek onder kinderen en jongeren, hun gemeenschap en in de politiek.

2. Gemeenschappen
De gemeenschappen waar kinderen opgroeien zijn veiliger, bieden betere bescherming aan slachtoffers en voorkomen dat kinderen (opnieuw) slachtoffer worden van seksuele uitbuiting. Het bewustzijn is vergroot en taboes worden doorbroken.

3. Overheid
Overheden, politie, justitie en de rechterlijke macht zorgen voor goede wet- en regelgeving. Daarnaast is er geld vrijgemaakt voor de uitvoering en handhaving om seksuele uitbuiting van kinderen te bestrijden.

4. Private sector
Marktleiders en/of branche organisaties uit het bedrijfsleven (toerisme, ICT, transport en grondstof winnende industrie) zijn actief betrokken bij de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting onder meer door lobby en het meewerken aan gedragscodes en beleid.

Lokale partners

Defence for Children - ECPAT werkt samen met lokale partners, waarbij we kennis en ervaringen delen om continu resultaten te verbeteren. We ondersteunen ze bij de uitvoering van het programma en versterken de capaciteit om optimaal te presteren. Alle betrokkenen kunnen rekenen op ondersteuning van de alliantie in hun strijd tegen commerciële seksuele kinderuitbuiting. Ook zijn de Nederlandse ambassades er bij betrokken.

Defence for Children - ECPAT werkt voor Down to Zero in:

  • De Dominicaanse Republiek met MAIS-ECPAT in de regio's Puerta Plata en Punta Cana.
  • Brazilië met ECPAT Brazil op nationaal niveau en met CEDECA Bahia in de regio Salvador.
  • Indonesië met ECPAT Indonesia in Jakarta en mogelijk in Lombok en Batam.
  • De Filippijnen met ECPAT Filippijnen op Boracay, Bohol en Cebu.
  • Thailand met ECPAT Thailand Foundation in Chiang Rai, in Bangkok en Pattaya.
  • India met EQUATIONS in Kerala en Bihar.
  • Alle landen met ECPAT International en de Code of Conduct on the protection of children against sexual exploitation in travel and tourism.

Impact

De strijd tegen seksuele kinderuitbuiting gaat om het doorbreken van gewoontes en geaccepteerde praktijken. Na afloop van het project worden kinderen beschermd en gesteund door hun omgeving, met als resultaat dat ze niet (opnieuw) slachtoffer worden van seksuele uitbuiting. De families en gemeenschappen waarin de kinderen wonen staan borg voor de bescherming, evenals de lokale overheden, politie en justitie, en het bedrijfsleven in de sectoren toerisme, ICT, transport en grondstoffenwinning.

Samenwerking

De Down to Zero alliantie bestaat uit de organisaties: Terre des Hommes, Defence for Children - ECPAT, Free a Girl, ICCO en Plan Nederland. De alliantie voert het programma uit in elf landen in Azië en Latijns Amerika.

Financiering

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken is strategisch partner en financiert het programma.

Meer informatie

 

Duurzaam

De Down to Zero alliantie richt zich op het leren van elkaars 'best practices', evenals innovatieve benaderingen die antwoord moeten geven op de snel veranderende contexten en nieuwe vormen van seksuele kinderuitbuiting. Kruisbestuiving tussen de landen en de regio's (Azië en Latijns-Amerika) zal leiden tot effectievere en duurzame aanpak in de strijd tegen commerciële seksuele kinderuitbuiting.

 

Coronacrisis maakt kinderen extra kwetsbaar voor seksuele uitbuiting 

De wereldwijde coronacrisis maakt kinderen extra kwetsbaar voor seksuele uitbuiting, temeer in lage- en middeninkomenslanden. Nu veel inkomstenbronnen wegvallen en de druk op families toeneemt om zich in hun levensonderhoud te voorzien, zijn zij gevoeliger voor de aanbiedingen van mensenhandelaren die beloven hun kind elders aan werk en onderkomen te helpen. 

Lees verder

Bekijk de video!

Twee miljoen kinderen zijn wereldwijd slachtoffer van seksuele uitbuiting Toen het programma ‘Down to Zero’ in 2015 startte hadden we een doel: seksuele uitbuiting stoppen. In de afgelopen vijf jaar hebben we ouders, gemeenschappen en overheden in Latijns-Amerika en Azië geholpen met het beschermen van kinderen. We werken samen met politie en justitie om daders te veroordelen en helpen kinderen om zichzelf te beschermen en voor hun rechten op te komen. Maar ons werk is niet af. Er is nog veel te doen om seksuele uitbuiting van kwetsbare kinderen te stoppen. 

In Nederland vormen Defence for Children en ECPAT één organisatie.

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit project? Neem dan contact op met:

Carrie van der Kroon
Telefoon: 071 5160980

Stuur een e-mail

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee