Scroll down

Alternate Text

Dossier: Voorarrest

De achtergrond

In Nederland worden jaarlijks ruim 30.000 minderjarigen verhoord door de politie. Ongeveer 7.500 van hen blijven een nacht of langer in de politiecel. Driekwart van de jongeren in een justitiƫle jeugdinrichting, zit nog in voorarrest en wacht op uitspraak in hun zaak. Defence for Children is kritisch over het hoge aantal minderjarige verdachten dat in Nederland in een politiecel of een justitiƫle jeugdinrichting verblijft. Daar komt bij dat voor minderjarigen die een of meer nachten in een politiecel verblijven, geldt dat zij nagenoeg hetzelfde worden behandeld als volwassenen.

Defence for Children vindt dat er meer aandacht moet komen voor de rechten van kinderen zodat zij niet onnodig lang in voorarrest zitten en de omstandigheden meer kindgericht worden. Daarvoor zijn extra bepalingen nodig in het Wetboek van Strafvordering en in de werkinstructies van de politie en het Openbaar Ministerie. Ook bevelen wij politie en justitie aan om meer rekening te houden met de impact van een strafzaak op heel jonge verdachten of minderjarigen met een diagnose zoals bijvoorbeeld autisme of ADHD. Defence for Children pleit voor de verhoging van de leeftijd voor strafrechtelijke aansprakelijkheid van 12 naar 14 jaar.

Maartje Berger

"Kinderen moeten niet onnodig lang in voorarrest zitten. Wij roepen minderjarigen, ouders en professionals op om klachten over kinderen in voorarrest te melden bij de Kinderrechtenhelpdesk."

Actueel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee