Scroll down

Alternate Text

Werk

Ongedocumenteerden zijn uitgesloten van werk, omdat hiervoor een tewerkstellingsvergunning vereist is. Voor het verkrijgen van een tewerkstellingsvergunning is het nodig dat er een verblijfsvergunning is (aangevraagd), zie artikel 2 Wet arbeid vreemdelingen (Wav). Wanneer ongedocumenteerde jongeren toch gaan werken, kan de werkgever een boete krijgen van de Arbeidsinspectie. Een bijbaantje is dus helaas niet mogelijk voor ongedocumenteerde jongeren.

Vrijwilligerswerk

Onder werken wordt ook vrijwilligerswerk verstaan. Ook vrijwilligerswerk is dus niet toegestaan voor ongedocumenteerde jongeren. Wanneer een jongere nog in afwachting is van een beslissing op een asielverzoek, mag hij vrijwilligerswerk doen als hij of zij naar het oordeel van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) deelneemt aan arbeid die gebruikelijk onbetaald wordt verricht, geen winstoogmerk heeft en een algemeen maatschappelijk doel dient (artikel 1a Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen).

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee