Scroll down

Alternate Text

Dossier: Kinderuitbuiting in prostitutie

De achtergrond

Kindermisbruik in prostitutie is tweeledig. Enerzijds is er de ‘pooier’ of de loverboy die de minderjarige aanbiedt voor seks. Anderzijds is er de ‘klant’ die gebruik maakt van seksuele diensten van een minderjarige. Dit kindermisbruik gebeurt in hotels, vakantieparken, bordelen of bij mensen thuis. Het voor prostitutie aanbieden van minderjarigen wordt in Nederland altijd gezien als mensenhandel, ook wanneer er geen dwang in het spel is. Niet alleen de mensenhandelaar is strafbaar, maar ook de klant, degene die gebruik maakt van een minderjarige. Het doet hierbij niet ter zake of de verdachten wisten of vermoedden dat het een minderjarige betrof, of dat zij met opzet gebruik maakten van een minderjarige.

Uitbuiting van minderjarigen in de prostitutie komt overal ter wereld voor, ook in Nederland. In 2017 waren 91 minderjarige meisjes in Nederland geregistreerd als slachtoffers van seksuele uitbuiting. Het merendeel waren Nederlandse meisjes die via loverboy-technieken in de prostitutie werden gebracht. Ook waren er 10 jongens slachtoffer van seksuele uitbuiting, waarvan 7 Nederlandse jongens. Het werkelijke aantal minderjarige slachtoffers van mensenhandel ligt veel hoger. De Nationaal rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen schatte in 2017 dat er jaarlijks meer dan 1.300 meisjes worden uitgebuit in de prostitutie. Het is bekend dat slachtoffers vaak geen aangifte willen doen uit angst voor represailles, of vanwege de te lage straffen en een te lange en zware strafrechtelijke procedure. Ook zien sommigen zichzelf niet als slachtoffer, omdat zij vinden dat zij het zelf zo ver hebben laten komen, of omdat zij niet weten dat het strafbaar is wat er gebeurt.

De wetgever heeft minderjarigen extra tegen seksuele uitbuiting en misbruik willen beschermen. Daarom is in de wet opgenomen dat een minderjarige niet gedwongen hoeft te zijn geworden, omdat een minderjarige per definitie kwetsbaar en afhankelijk is. Ook is in de wet opgenomen dat het niet uitmaakt of iemand wist dat het ging om een minderjarige of niet. Ook al “zag ze eruit als 18”, de misbruiker is dan toch strafbaar. Toch komt de rechter in deze gevallen soms tot lage straffen. Ook als een klant zegt niet bewust op zoek te zijn geweest naar een minderjarige, komt de rechter soms tot slechts één dag cel.

Defence for Children – ECPAT wil dat veranderen. Voor seks met minderjarigen is geen excuus.

Iara de Witte

“De Nederlandse aanpak van mensenhandel kan alleen slagen als iedereen die seks wil kopen zich ervan verzekert dat het om een legale seksafspraak gaat en signalen voor minderjarigheid en onvrijwilligheid direct meldt bij de politie of bij Meld Misdaad Anoniem. Het kopen van seks met een minderjarige moet altijd vervolgd en adequaat gestraft worden."

ECPAT voert wereldwijd campagne tegen seksuele uitbuiting van kinderen. In Nederland vormen Defence for Children en ECPAT één organisatie.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee