Scroll down

Alternate Text

Dossier: Kinderpardon

Achtergrond

Met het Kinderpardon dat in 2013 werd geïntroduceerd leek er een blijvende oplossing te zijn gekomen voor kinderen die lang in Nederland zijn zonder verblijfsvergunning. Dat bleek echter niet het geval.

Afwijzingen

Vrijwel ieder kind dat een aanvraag deed op grond van die regeling werd ondanks een verblijf van langer dan vijf jaar afgewezen, omdat onvoldoende gedaan zou zijn aan vertrek, het zogenaamde ‘meewerkcriterium’. Uitzetting van gewortelde kinderen is een ernstige schending van hun kinderrechten. Hoe Nederlands de kinderen zich in hun hoofd of hart ook voelen, op papier zijn ze het nog niet. Daarom dreigen ze uitgezet te worden.

Afsluitregeling

In januari 2019 heeft het kabinet afspraken gemaakt over een Afsluitingsregeling. Alle kinderen die werden afgewezen op grond van het meewerkcriterium zullen een nieuwe beoordeling krijgen. Ook kinderen die niet eerder een aanvraag deden op grond van het kinderpardon maar wel vijf jaar of langer in Nederland verblijven, kregen de gelegenheid een aanvraag in te dienen op basis van de afsluitingsregeling.

Bescherming

Defence for Children rekent erop dat de staatssecretaris bij de beoordeling van aanvragen op grond van de Afsluitingsregeling zal handelen in de geest van het VN Kinderrechtenverdrag, zodat alle kinderen die al zolang in Nederland verblijven hier ook kunnen blijven. Zij moeten zich niet iedere dag opnieuw afvragen of iemand hen op komt halen om hen met een enkeltje op het vliegtuig te zetten naar een onbekend land. Zij horen beschermd te worden, niet beschadigd. Dat geldt ook voor kinderen die in de toekomst vijf jaar of langer in Nederland verblijven zonder verblijfsvergunning. De afschaffing van de kinderpardonregeling mag niet betekenen dat de belangen van gewortelde kinderen in de toekomst niet meer worden erkend en beschermd. Het is noodzakelijk dat het belang van het kind in de Vreemdelingenwet wordt verankerd, zodat ook in de toekomst recht wordt gedaan aan gewortelde kinderen.

Martin Vegter

"Het wordt hoog tijd dat Den Haag luistert naar de stem van de kinderen en de stem van de samenleving. Wij zullen samen met de scholen, kerken en burgemeesters blijven strijden voor de erkenning van de rechten van het kind. Vijf jaar verblijfsonzekerheid is lang genoeg.”

Ambassadeurs

Tri, Hevien, Margarita, Sabina, Buyna, Mina, Alisa en Akhrat; kent u hen nog? Allemaal hebben zij jarenlang moeten strijden voor hun kinderrechten. Uiteindelijk kregen deze kinderen na jarenlange onzekerheid een verblijfsvergunning. Nu zetten zij zich in voor gewortelde kinderen zonder verblijfsvergunning.

Lees Meer

Acties voor kinderen

In 2019 kwam er een eenmalige oplossing voor kinderen die afgewezen werden voor het kinderpardon op grond van het meewerkcriterium: de Afsluitregeling. Inmiddels zijn er weer veel gewortelde, Nederlandse kinderen die toch uitgezet dreigen te worden. Sommigen nemen het heft in eigen hand en starten acties en petities. 

Lees meer

Aanmelden Ik Blijf Hier

Heb jij langer dan vijf jaar geleden een verblijfsvergunning aangevraagd in Nederland en heb je nog steeds geen verblijfsrecht? Neem dan vandaag nog contact op! Let op: wanneer je al bekend bent op onze helpdesk, nemen we je niet automatisch op in het bestand van het meldpunt. Hiervoor kun je het formulier invullen.

Aanmelden

"Laat ze blijven"

Met het duet “Laat ze blijven” vragen Trijntje Oosterhuis en Voice Kids winnares Yosina Roemajauw aandacht voor het inhumane Kinderpardon.  

Veel gestelde vragen

Defence for Children krijgt veel vragen over het Kinderpardon. Zoals: "Om hoeveel kinderen gaat het nu eigenlijk?" Of: "Wat zijn de regels van het Kinderpardon." Bekijk nu alle vragen en antwoorden.

Lees meer

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee