Scroll down

Alternate Text

Dossier: Familierecht

De achtergrond

Ieder kind maakt deel uit van een familie. Vaak zijn de biologische ouders van het kind ook de juridische ouders, maar dat hoeft niet zo te zijn. Zo hebben geadopteerde kinderen adoptieouders die niet hun biologische ouders zijn, maar dat zijn wel de juridische ouders. Juridisch ouderschap brengt rechten en plichten met zich mee, bijvoorbeeld voor wat betreft de onderhoudsplicht, het erfrecht, de naamgeving en de nationaliteit van het kind. Het familierecht bevat regels over hoe kinderen juridisch ouder krijgen en welke gevolgen dit heeft. Ook bevat het familierecht regels over het gezag. Degene met gezag is verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van een kind. Hij of zij mag ook belangrijke beslissingen nemen over het kind, bijvoorbeeld waar het kind woont en naar school gaat.

Verder staan er in het familierecht regels over het recht op omgang met het kind. Een juridische ouder heeft recht op omgang met het kind. Een biologische ouder moet aantonen dat er een hechte band is met het kind. Volgens de wet is het in het belang van het kind om omgang met beide ouders te hebben. De rechter ontzegt de omgang van een ouder met een kind alleen als blijkt dat omgang niet in het belang van het kind is. Regelmatig ontstaan er problemen als ouders gaan scheiden en bepaald moet worden waar het kind gaat wonen en hoe de omgang wordt geregeld. Defence for Children vindt het belangrijk dat bij alle beslissingen die worden genomen het belang van het kind voorop staat en dat er serieus wordt geluisterd naar de mening van het kind.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee