Scroll down

Alternate Text

Dossier: Adoptie

De achtergrond

Interlandelijke adoptie wordt vaak gezien als een "twee-vliegen-in-één-klap" oplossing: het is een mogelijkheid voor wensouders om de kinderwens te vervullen, en tegelijk een mogelijkheid om kinderen zonder ouders een familie te geven. Bij dit laatste wordt vaak gesproken over adoptie als vorm van kinderbescherming, maar adoptie verbreekt de relatie tussen het kind en de oorspronkelijke familie permanent. In geval van interlandelijk adoptie wordt een kind ook nog eens naar een ander land gebracht. Het is daarmee een zeer ingrijpende maatregel. Daarom moet er volgens Defence for Children uiterst terughoudend worden omgegaan met interlandelijke adoptie. Echter, in de praktijk worden kinderen voor adoptie afgestaan terwijl zij in hun oorspronkelijke familie of gemeenschap hadden kunnen blijven.

Daarnaast is het recht op identiteit en afstammingsinformatie voor internationaal geadopteerde kinderen onvoldoende gewaarborgd. Het komt voor dat gegevens worden vervalst of met papieren wordt geknoeid, zodat kinderen op papier voor interlandelijke adoptie in aanmerking komen. Verder hebben geadopteerden niet altijd toegang tot hun dossiers of ontbreekt informatie over hun herkomst. Het is voor internationaal geadopeerde kinderen heel ingewikkeld om hun identiteit te herstellen en om biologische familie terug te vinden. Defence for Children wil samen met geadopteerden werken aan oplossingen.

Iara de Witte

“Interlandelijke adoptie mag alleen plaatsvinden als dit in het belang is van het kind, en alleen als het kind op geen enkele passende wijze kan worden verzorgd in het land van herkomst.”

Actueel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee