Scroll down

Alternate Text

Publicatie: Ontheemd

Asielszoekerskinderen moeten zeer vaak verhuizen. Dat is schadelijk voor hun ontwikkeling, onnodig èn in strijd met het VN-Kinderrechtenverdrag.

Op donderdag 31 januari 2013 heeft de Werkgroep Kind in azc, waar Defence for Children deel van uitmaakt, haar publicatie 'Ontheemd: De verhuizingen van asielzoekerskinderen in Nederland' aan staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie overhandigd. 

Het boekje is het resultaat van nieuw onderzoek naar de verhuizingen van asielzoekerskinderen, in opdracht van de Werkgroep. Daaruit blijkt dat asielzoekerskinderen zeer vaak moeten verhuizen: gemiddeld één keer per jaar. Steeds opnieuw moeten zij hun vertrouwde omgeving, hun vrienden, hun school, onderwijzers en sportclubs achterlaten. Ze raken achter op school, willen zich niet meer aan nieuwe mensen hechten en maken liever geen nieuwe vrienden.

De vele verhuizingen zijn aantoonbaar schadelijk

De vele verhuizingen zijn aantoonbaar schadelijk voor de ontwikkeling en de psychische gezondheid van asielzoekerskinderen en daarmee in strijd met het VN-Kinderrechtenverdrag, dat ook voor deze kinderen geldt. Veel kinderen krijgen depressieve klachten, gedragsproblemen en ontwikkelingsachterstanden.
 
De Werkgroep Kind in azc roept de Nederlandse regering op een einde te maken aan het vele verhuizen van asielzoekerskinderen. Ze dringt erop aan om gezinnen met kinderen op één plek op te vangen vanaf het moment van binnenkomst in Nederland tot aan het vertrek naar een reguliere woning of de terugkeer naar het land van herkomst.

Verhuiscijfers van het COA

De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie informeert binnenkort de Tweede Kamer per brief over de verhuiscijfers die het COA van januari tot december 2012 heeft geregistreerd. In 'Ontheemd: De verhuizingen van asielzoekerskinderen in Nederland' vinden de Kamerleden en de staatssecretaris aanvullende informatie op basis waarvan zij het beleid kunnen aanpassen, zodat kinderen in de opvang niet meer hoeven te verhuizen.
 
"Ze zeggen dat er hier in Nederland kinderrechten zijn, maar volgens mij is dat alleen voor Nederlandse kinderen." 

(Meisje van zeventien in asielzoekerscentrum, zes jaar in Nederland, zes keer verhuisd)

Pers banner
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee