Scroll down

Alternate Text

Kinderrechten op straat

Volgens de laatste cijfers van het CBS groeien er in Nederland 292.000 kinderen op in armoede. Een deel van deze kinderen heeft te maken met (dreigende) dakloosheid. Hoewel het verliezen van je (t)huis op zichzelf al een ingrijpende gebeurtenis is, hebben deze gezinnen ook te maken met bijkomende problematiek die het voor hen nog lastiger maakt om hun leven weer op te pakken.

Ouders die dakloos zijn of dreigen te raken, krijgen regelmatig van hulpverleners te horen dat de kinderen bij hen weggehaald worden als zij op straat komen te staan. In sommige gevallen is hier daadwerkelijk toe overgegaan en zijn de kinderen in een pleeggezin geplaatst. Ook blijkt het voor dakloze gezinnen moeilijk om vervangende woonruimte te vinden. Daarnaast worden dakloze gezinnen met kinderen niet altijd toegelaten tot de maatschappelijke opvang. Voor gezinnen die wel zijn toegelaten tot de maatschappelijke opvang, is het lastig om uit te stromen vanwege een gebrek aan voldoende en betaalbare huurwoningen.

Op de Kinderrechtenhelpdesk krijgt Defence for Children met regelmaat meldingen van gezinnen in armoede die te maken krijgen met problemen rond huisvesting. Dit is de reden om samen met Nationaal Fonds Kinderhulp aandacht te vragen voor deze groep kinderen.

Meer informatie:

Pers banner
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee