Scroll down

Alternate Text

Factsheet Kindgericht horen in het straf- en vreemdelingenrecht: Barnahus & Family Justice Center

Child Friendly Justice behandelt kinderen met waardigheid, respect, zorg en eerlijkheid. Het is toegankelijk, begrijpelijk en betrouwbaar, luistert naar kinderen en hecht belang aan hun meningen. Bovendien zorgt het ervoor dat ook de belangen van degenen die zich niet verstaanbaar kunnen maken worden beschermd. Deze tweede Factsheet geeft twee good practices van child-friendly justice die in landen om ons heen vorm kregen: het Barnahus/Child Advocacy Center en het Family Justice Center.

Barnahus betekent, vrij vertaald vanuit het Scandanavisch, kinderhuis. Het is een praktisch voorbeeld van kindvriendelijke justitie. Op één locatie werkt een multidisciplinair, intersectoraal team uit de justitiële, medische en (jeugd)zorg sector. De kern ligt bij ‘one-stop-shop’ of ‘onder één dak’-principe, waarbij alle professionele en betrokken instanties, bij gemelde gevallen van geweld en misbruik van kinderen, worden samengebracht om een gecoördineerde respons te garanderen. In IJsland wordt de Barnahus locatie ook ingezet voor het horen van alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Het ‘onder één dak’-principe betekent dat professionals naar het kind moeten komen en niet andersom.

Een Family Justice Center is een multi agency en multidisciplinair servicecentrum waar publieke en private instanties hun medewerkers inzetten. Zij verlenen hun diensten aan slachtoffers (en hun gezinnen) van gendergerelateerd geweld, huiselijk geweld, kindermishandeling en seksueel geweld vanuit één locatie. Een Family Justice Center biedt één fysieke locatie om: het aantal bezoekplaatsen voor slachtoffers te verminderen, alle hulp en diensten te verlenen die ze nodig hebben, een einde te maken aan geweld, het aantal keren dat slachtoffers hun verhaal moeten doen te verminderen, samenwerking en een gemeenschappelijke aanpak van verschillende instellingen/diensten te bevorderen en toegang tot diensten en ondersteuning voor slachtoffers en hun kinderen te vergroten.

Meer informatie

Pers banner
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee