Scroll down

Alternate Text
News banner

Masterclassreeks ‘Op weg naar inclusief onderwijs voor elk kind en elke leerkracht’

Kinderen met een beperking ervaren in de praktijk problemen rondom het recht op onderwijs. Ongeveer 5.500 kinderen gaan vanwege hun handicap naar geen enkele vorm van onderwijs. Andere kinderen met een handicap gaan tegen hun zin naar het speciaal onderwijs; zij zouden liever naar een reguliere school gaan. Kinderen met een beperking hebben recht op en behoefte aan goed onderwijs in de eigen buurt, samen met kinderen zonder een beperking.

Veel leerkrachten en ouders onderschrijven het ideaal van inclusie maar vragen zich af hoe ze dat moeten realiseren in de praktijk. Hoe moet ondersteuning gefinancierd en georganiseerd worden? Wat is nodig om van inclusie een succes te maken voor alle kinderen? Die vragen en meer komen aan de orde tijdens een serie van masterclasses die dit voorjaar begint op reguliere basisscholen die al enkele jaren pionieren met inclusief onderwijs. De masterclassreeks is een initiatief van het platform In1school dat onderdeel uitmaakt van het programma onderwijs van kinderrechtenorganisatie Defence for Children.

1e masterclass: 'Inclusie ook voor kinderen met meervoudige beperkingen, ideaal en praktijk', Montessorischool Heerhugowaard, dinsdag 20 februari 2018 van 15.30 – 18.00 uur, met master prof. Dolf van Veen, bijzonder hoogleraar Grootstedelijk Onderwijs en Jeugdbeleid aan de Universiteit van Nottingham.

2e masterclass: 'School en wijk versterken elkaar: iedereen doet mee', basisschool De Kroevendonk in Rosendaal, dinsdag 20 maart 2018 van 15.30 – 18.30 uur, met master prof. dr. Jeroen Gradener associate professor Social and Community development.

3e masterclass: 'Gedrag op school geen reden tot uitsluiting' basisschool De Tuimelaar Nieuw-Lekkerland, woensdag 28 maart 2018 van 14.30 – 17.30 uur, met master prof. Dolf van Veen, bijzonder hoogleraar Grootstedelijk Onderwijs en Jeugdbeleid aan de Universiteit van Nottingham.|Leerkrachten, ouders, bestuurders, politici en beleidsmakers worden van harte uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan over inclusief onderwijs.

Aanmelden kan hier

De masterclassreeks 'Op weg naar inclusief onderwijs voor elk kind en elke leerkracht' wordt gefinancierd door FNO. Voor de masterclassreeks wordt samengewerkt met het Jongerenpanel Zorg én Perspectief.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Inclusief onderwijs ten onrechte nog altijd geen prioriteit overheid

Inclusief onderwijs is helaas nog steeds geen prioriteit van de (demissionaire) regering. Dat blijkt uit de behandeling …


Lees meer

Versnel realisatie inclusief onderwijs: kinderen kunnen niet wachten

Het in 2013 door Stichting het Gehandicapte Kind opgerichte en sinds 2017 door Defence for Children beheerde platform In…


Lees meer

Oproep aan het nieuwe kabinet: “Leer van de toeslagenaffaire en fix het systeem!”

Het kabinet dat in februari viel vanwege het toeslagenschandaal maakt nu een doorstart. Daarmee verplicht het zich om he…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee