Scroll down

Alternate Text
News banner

VN-Kinderrechtencomité: stop detentie migrantenkinderen

Op 21 februari heeft het VN-Kinderrechtencomité de lidstaten van de Europese Unie opgeroepen om de detentie van migrantenkinderen af te schaffen. De oproep van het VN-Kinderrechtencomité verschijnt voorafgaand aan een bijeenkomst van EU-instellingen en lidstaten over onderwerpen op het terrein van asiel- en migratiebeleid. Defence for Children onderschrijft de oproep van het Comité, op de Kinderrechtenhelpdesk van Defence for Children komen met regelmaat zorgelijke signalen binnen over kinderen die in alle vroegte van hun bed gelicht worden door mensen in uniform. Ze worden vervolgens in detentie geplaatst. De Nederlandse overheid werkt niet aan alternatieven voor detentie, dit zou ze wel moeten doen.

Onder het huidige Unierecht is detentie van migrantenkinderen als ultimum remedium toegestaan, mits in het belang van het kind. De heersende overtuiging is dat detentie noodzakelijk is om te voorkomen dat uitgeprocedeerde vreemdelingen op enig moment met onbekende bestemming vertrekken of verdwijnen. Renate Winter, voorzitter van het VN-Kinderrechtencomité, wijst dit argument van de hand en benadrukt dat detentie van migrantenkinderen nooit in het belang van het kind is en in strijd is met het VN-Kinderrechtenverdrag. "Als we kinderen daadwerkelijk willen beschermen, dan moeten de Europese Unie en de lidstaten zich wenden tot alternatieven voor detentie", aldus Winter. Zij wijst er op dat de hervorming van het Europese asielbeleid een uitgelezen kans is om de detentie van migrantenkinderen wettelijk te verbieden en werk te maken van alternatieven voor detentie.

Defence for Children, als onderdeel van de Coalitie Geen Kind in de Cel, roept de Nederlandse overheid op om navolging te geven aan de oproep van het VN-Kinderrechtencomité en werk te maken van alternatieven en te stoppen met het detineren van kinderen.

Meer informatie

Klik hier voor Joint general comment No. 3 (2017) of the Committee on the Protection of the Rights of All Migrant Workers and Members of Their Families and No. 22 (2017) of the Committee on the Rights of the Child on the general principles regarding the human rights of children in the context of international migration , d.d. 17 november 2017.

Klik hier voor Joint general comment No. 4 (2017) of the Committee on the Protection of the Rights of All Migrant Workers and Members of Their Families and No. 23 (2017) of the Committee on the Rights of the Child on State obligations regarding the human rights of children in the context of international migration in countries of origin, transit, destination and return, d.d. 17 november 2017.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Situatie kinderen in azc’s zeer zorgwekkend door tweede lockdown

Kinderen in asielzoekerscentra lijden zwaar onder de coronamaatregelen, zo blijkt uit een steekproef van de Werkgroep Ki…


Lees meer

Kindvriendelijke opvang vluchtelingen- en migrantenkinderen tijdens coronacrisis

Nederland beleeft tijdens de bestrijding van het coronavirus lastige tijden. Het kabinet moet ongekende maatregelen neme…


Lees meer

Tijd voor nieuw onderzoek naar kinderen in azc’s


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee