Scroll down

Alternate Text
News banner

Vakantieboekje voor de staatssecretaris

Vanaf 6 juli is de Tweede Kamer met zomerreces. En daarom heeft Helen Schuurmans vandaag namens de Werkgroep Kind in azc het Grote Vakantie Puzzelboekje langsgebracht.

Puzzelend de zomer door

“In dit vakantieboekje staan woordzoekers, puzzels en kleurplaten die betrekking hebben op de woon-en leefomstandigheden van kinderen in Nederlandse azc’s. Want tijdens de komende zomermaanden wordt er door de regering hard doorgewerkt aan de vorming van het nieuwe asielopvangsysteem” zegt Helen Schuurmans, kinderrechtenspecialist bij UNICEF en coördinator van de Werkgroep Kind in azc. “Om onze aanbevelingen tijdens de zomermaanden op ieders netvlies te houden, hebben wij het Grote Vakantie Puzzelboek gemaakt”. (linkje naar filmpje)

Beschikbaar voor iedereen

Dit vakantieboekje is beschikbaar ter inspiratie voor de staatssecretaris en ambtenaren die zich op de camping nog eens willen buigen over de situatie van kinderen in de Nederlandse asielopvang. Uiteraard kan iedereen die tijdens de vakantie de rechten van deze kinderen in het visier wil houden mee puzzelen! 

Een nieuw opvangsysteem

Momenteel werkt staatssecretaris Harbers aan een schriftelijke reactie op de vragen die werden gesteld in een overleg over migratie en opvang. In september zal het eerste debat over het nieuwe opvangsysteem zijn. De belangrijkste aanbevelingen om de opvang te verbeteren die de werkgroep half juni heeft gepresenteerd staan in een manifest en na de zomer zal bekend worden gemaakt hoeveel hiervan is overgenomen.

Helen Schuurmans: "Op dit moment wordt er een nieuw opvangsysteem voorbereid. We roepen de politiek op om de aanbevelingen uit ons rapport ter harte te nemen en de levens van de 7000 kinderen te verbeteren. Laten we de asielopvang nu eindelijk echt kindvriendelijk te maken.”

Werkgroep

In de Werkgroep Kind in azc werken zes organisaties samen: Defence for Children, Kerk in Actie, UNICEF Nederland VluchtelingenWerk Nederland, Stichting de Vrolijkheid en War Child. Vorige maand heeft de werkgroep een groot onderzoek gelanceerd naar de leef- en woonomstandigheden van kinderen in azc’s.

Meer informatie:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Kinderen met een handicap in asielzoekerscentra onvoldoende beschermd

De situatie van kinderen met een handicap in asielzoekerscentra is in strijd met het VN-Kinderrechtenverdrag en het VN-G…


Lees meer

Kabinet laat verbeterkansen voor kinderen in asielzoekerscentra liggen

De Tweede Kamer kan geen genoegen nemen met de gebrekkige toezeggingen van staatssecretaris Harbers van Justitie en Veil…


Lees meer

Grote armoede onder kinderen die in Nederland uit de asielopvang verdwijnen

Kinderen die in Nederland uit de asielopvang verdwijnen, leven in grote armoede, zo blijkt uit het onderzoek ‘Je ziet me…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee