Scroll down

Alternate Text
Blog banner

Steeds meer champions of change voor meisjesrechten in Ethiopië

Liselot Bloemen

Projectcoördinator Meisjesrechten

Als projectcoördinator Meisjesrechten bezoek ik geregeld lokale partners waarmee we samen werken in het Girls Advocacy Alliance programma, dit keer het Forum for Sustainable Child Empowerment in Ethiopië.

Vanuit de hoofdstad Addis Ababa reis ik samen met collega Joseph van den Eijnden naar Adama, een stad met meer dan 300.000 inwoners, op ongeveer 100 km van de hoofdstad. Hier bezoeken we Iddirs, traditionele netwerken met soms wel 500 leden uit de lokale gemeenschap. Iddirs hielden zich voorheen bezig met het organiseren van begrafenissen en het financieel bijstaan van de nabestaanden, nu ligt de focus op de ontwikkeling van de gemeenschap en het ondersteunen van vrouwen en kinderen. Een bezoek aan twee overkoepelende organisaties, de Adama en Modjo Iddirs Association, van 214 Iddirs in Adama en 80 Iddirs in Modjo, staat op onze agenda om te zien hoe dit in de praktijk werkt.

Maatschappelijke rol Iddirs

De Iddirs werken samen met de overheid en het maatschappelijk middenveld, waaronder onze lokale partner. Waar Iddirs tegen aan lopen is dat er geen minimumloon bestaat in Ethiopië waardoor met name jonge vrouwen zwaar onderbetaald worden. De vrouwen die werken in deze regio zijn meestal arm en komen van het platteland. Van het geld dat ze verdienen komen ze meestal niet rond waardoor zij geregeld in de prostitutie belanden. De Iddirs ondersteunen deze vrouwen door middel van een spaar- en kredietprogramma, zodat ze uit hun benarde situatie kunnen komen. Niet alleen op financieel vlak bieden Iddirs in Adama steun. Zo hebben zij ook met de Ethiopian Women Lawyers Association psychosociale en juridische ondersteuning opgezet voor slachtoffers van huiselijk geweld. Daarnaast hebben ze samen artikelen in de bylaws (lokale verordeningen) toegevoegd om traditionele schadelijke praktijken, commerciële seksuele uitbuiting van kinderen, kinderhandel en het economisch uitsluiten van meisjes en jonge vrouwen tegen te gaan. Een supermooi resultaat!

Toekomstplannen

Ook de leidster van de Girls Club van de Adama Secondary School verwelkomt ons samen met meisjes van 16 en 17 jaar oud. De leidster coördineert de Girls Club al meer dan twintig jaar. Vanuit de Girls Club is er aandacht voor bijvoorbeeld computervaardigheden, maar ook voor moeilijk bespreekbare onderwerpen waaronder het voorkomen van kindhuwelijken. Sommige meiden blijken uit arme families te komen en vallen soms flauw op school omdat ze niet ontbeten hebben. Om deze meiden de kans te geven iets extra’s te verdienen, zet de leidster nu een beautysalon op. De meisjes die bij binnenkomst schuchter leken, raken later ook mij en mijn collega.  Ze weten heel goed hun toekomstplannen te verwoorden. Eén van de meisjes is van plan om psychiater te worden, om zo meisjes te helpen die seksueel geweld hebben meegemaakt. Haar leeftijdsgenootje wil juist de verhouding tussen meisjes en hun ouders verbeteren zodat er open gesproken kan worden over zaken die meisjes aangaan. Allen hebben de ambitie om meisjes in hun gemeenschap te activeren zodat ze empowered raken.

Werkgelegenheid

Mooi deze toekomstplannen, maar hoe gaat het met de werkgelegenheid? Om hier een beeld van te krijgen bezoeken we een textielfabriek in Adama en een kledingfabriek in Dukem (65 km van Adama). In deze fabrieken heeft onze partner trainingen gegeven op het gebied van gender gerelateerd geweld en economische uitsluiting van meisjes en jonge vrouwen. Naar aanleiding van deze trainingen hebben de fabrieken een behoorlijk aantal acties ondernomen, zoals bijvoorbeeld de aanpak van seksuele intimidate op de werkvloer; zwangere vrouwen worden ontzien van zwaar werk, het verschaffen van een maaltijd per dag en het opzetten van een gezondheidskliniek in de fabriek. Ook wordt verkend hoe extra inkomsten gegenereerd kunnen worden voor jonge vrouwen. Er wordt gedacht aan het openen van een winkeltje op het fabrieksterrein waar vrouwen fruit mogen verkopen dat op het terrein groeit. 

Lokale overheid

Een bezoek aan de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de gemeente Adama kan niet ontbreken. Zitten zij als gemeente te wachten op activiteiten van de Girls Advocacy Alliance? Tijdens onze meeting werd duidelijk dat dankzij trainingen van onze partner deze Dienst nu een belangrijkere rol kan spelen in de lobby om de leefomstandigheden van jonge vrouwen te verbeteren door hun toezicht op bedrijven te vergroten. Zo hebben zij gepleit voor het opstellen van collective agreements (CAO’s) en zijn er steeds meer werknemersorganisaties opgericht. Tijdens dit bezoek stippen we het bekende probleem aan dat er geen minimumloon bestaat in het land. De medewerker geeft aan dit hoog op de agenda te hebben staan.

Een mooie afsluiting van de reis, waarbij ik onder de indruk ben geraakt van de verschillende stakeholders en de bevlogenheid in hun acties met betrekking tot vrouwen – en meisjesrechten. Met zo veel goede ‘champions’ voor meisjesrechten in het programma, heb ik de hoop dat het met vrouwen – en meisjesrechten in Ethiopië steeds meer de goede kant op gaat!

Meer informatie

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee