Mijlpaal: VN-resolutie over activisme van meisjes en jonge vrouwen
De allereerste resolutie van de Verenigde Naties over activisme van meisjes en jonge vrouwen is een feit. Dit nieuwe document van de VN-Mensenrechtenraad is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat meisjes en jonge vrouwen worden erkend als aanjagers van verandering en dat ze de ruimte krijgen om veilig, gelijkwaardig en betekenisvol hun stem te laten horen.
Over de hele wereld zijn meisjes en jonge vrouwen aanjagers van verandering. Alleen worden zij vaak op basis van geslacht en leeftijd uitgesloten van besluitvorming. Ook is er wereldwijd minder ruimte voor activisme en is het op veel plekken onveilig of zelfs verboden om de straat op te gaan en te protesteren.
Meisjes en vrouwen nemen het voortouw
Met het She Leads-programma ondersteunt Defence for Children met haar partners lokale organisaties die zich hard maken voor gendergelijkheid en meisjes- en vrouwenrechten. Zo kunnen meisjes en jonge vrouwen zich beter organiseren en hun stem laten horen op alle niveaus: van hun gemeenschap tot de Verenigde Naties.
Tijdens de VN-Mensenrechtenraad riepen She Leads-activisten regeringsleiders op tot betekenisvolle participatie van meisjes en jonge vrouwen. En met succes, blijkt uit het nieuwe beleidsstuk.
Wat staat er in de resolutie?
Met het beleidsdocument over activisme van meisjes en jonge vrouwen nemen overheden een duidelijk standpunt in: meisjes en jonge vrouwen hebben het recht om deel te nemen aan besluitvorming! De resolutie roept regeringsleiders hiertoe op:
• Verwijder alle sociale, wettelijke en religieuze barrières voor de participatie van meisjes en jonge vrouwen;
• Zorg voor een stimulerende omgeving voor het hele maatschappelijke middenveld, maar met name voor organisaties die opkomen voor gendergelijkheid en meisjes- en vrouwenrechten, feministische organisaties en groepen geleid door meisjes en jonge vrouwen;
• Stel beleid op dat meisjes en jonge vrouwen in staat stelt om hun eigen groepen, organisaties en netwerken op te zetten;
• Creëer veilige plekken waar meisjes en vrouwelijke activisten samen kunnen komen, zowel online als offline, en zorgt dat zij beschermd zijn tegen discriminatie, geweld en intimidatie;
• Investeer in onderwijs en de vaardigheden van meisjes en jonge vrouwen, bijvoorbeeld op het gebied van digitale vaardigheden of mensenrechtenkennis, zodat zij op een betekenisvolle manier kunnen participeren.
Hoewel de weg naar gelijkwaardige participatie in besluitvorming nog lang is, is dit document een belangrijke stap voor meisjes en jonge vrouwen wereldwijd.
She Leads is een vijfjarig programma (2021-2025) van Plan International, Defence for Children-ECPAT Nederland, African Women’s Development and Communication Network (FEMNET) en Terre des Hommes Nederland, in strategisch partnerschap met het ministerie van Buitenlandse Zaken. We voeren She Leads uit in de landen Uganda, Ethiopië, Kenia, Ghana, Mali, Sierra Leone, Liberia, Libanon en Jordanië en daarnaast ook op regionaal en mondiaal niveau.