Scroll down

Alternate Text

Make it safe Voor Cluster-4 onderwijs

De uitdaging

Bijna iedereen maakt gebruik van sociale media, bijvoorbeeld van Facebook, Instagram of WhatsApp. Uit een rapport van Kennisnet over licht verstandelijk beperkte (LVB) jeugd en sociale media (2014) blijkt dat jongeren met een licht verstandelijke beperking eerder slachtoffer zijn van cyberpesten, manipulaties en seksueel misbruik via sociale media dan andere jongeren. Volgens experts houdt 80% van de problemen van LVB jongeren verband met sociale media gebruik. Door de problematiek van deze jongeren escaleren situaties sneller en belanden ze eerder in moeilijke situaties. Loverboys proberen daarom regelmatig in deze kwetsbare groep slachtoffers te vinden. Toch is er weinig voorlichting op onderwijsinstellingen voor LVB-jongeren (Cluster-4 onderwijs). De implementatie van de (weinige) beschikbare materialen door praktijkscholen is beperkt wegens gebrek aan tijd bij docenten en handelingsverlegenheid (jongeren weten veel meer over mobieltjes).

Wat doen we

Het project wordt uitgevoerd door vier leden van de jongerengroep van Defence for Children - ECPAT. Minimaal twee jongeren hebben een pedagogische achtergrond en/of ervaring met jongeren in het Cluster-4 onderwijs. Deze jongeren worden begeleid door een ervaren trainer en projectleider van Defence for Children - ECPAT. De jongerengroep krijgt trainingen van professionals op het gebied van LVB-jongeren, weerbaarheid, didactiek en sociale media. Ook zijn ze allen in het bezit van een VOG, hebben ze de training over Child Protection van Defence for Children gevolgd en hebben ze de bijbehorende gedragscode ondertekend. De jongerengroep voert de volgende activiteiten uit:

  • Ontwikkelen van 5 lessen over online veiligheid.
  • Testen van lesmateriaal met LVB-jongeren en Cluster-4 docenten.
  • Geven van 5 lessen aan groep 8 leerlingen van Cluster-4 onderwijs.
  • Geven van voorlichting aan ouders van groep 8 leerlingen.
  • Evalueren van de lessen met groep 8 leerlingen en docent.
  • Verbeteren van de lessen online veiligheid aan de hand van de evaluatie.
  • Uitrollen naar andere Clutser-4 onderwijsinstellingen.

De resultaten

Defence for Children - ECPAT vindt het essentieel om niet alleen voor het individuele kind een verschil te maken, maar juist te streven naar structurele inbedding van voorlichting over online veiligheid in het Cluster-4 onderwijs. Onze resultaten:

  • 50-75 jongeren uit Cluster-4 onderwijs zijn online weerbaarder voor online grooming, cyberpesten en sexting-verzoeken;
  • 50-75 ouders zijn bekend gemaakt met online grooming, cyberpesten en sexting en hebben tips over hoe zij hun kinderen hierin kunnen begeleiden;
  • 10 Cluster-4 onderwijsinstellingen bieden lessen aan in online veiligheid.

De impact

Met het Make IT Safe Cluster-4 project bieden wij kinderen praktische voorbeelden en de mogelijkheid om situaties te oefenen zodat ze weerbaarder zijn voor online grooming, cyberpesten en sexting-verzoeken.

Onze belofte

Binnen dit project zijn materialen ontwikkeld en zijn de actief betrokken jongeren bij Defence for Children - ECPAT getraind. Met de opgedane skills en de ontwikkelde materialen blijven de leden van de jongerengroep in de toekomst voorlichting geven aan kinderen en jongeren in het Cluster-4 onderwijs.

Samenwerking

De jongeren zijn getraind door medewerkers van Bureau Jeugd & Media, Pretty Woman en Centrum 1622. Het project wordt uitgevoerd bij Horizon onderwijs.

Looptijd en financiering

Het project loopt van mei 2017 tot september 2019. Na afloop blijft de jongerengroep voorlichtingen geven aan jongeren in het Cluster-4 onderwijs. Het project wordt gefinancierd door Fonds1818.

Bianca, 11 jaar

Bianca zit thuis veel achter haar laptop. Ze speelt vaak Movie Star Planet (MSP) en heeft daar ook een aantal vrienden gemaakt. Bianca heeft een licht verstandelijke beperking met een IQ van 80, wat maakt dat zij dingen nogal letterlijk opvat en een beperkte impulscontrole heeft. Bianca chat op MSP al een poosje met René, een jongen van haar leeftijd. Op een dag vraagt René of Bianca haar nummer wil geven zodat ze privé contact kunnen hebben. Dat doet ze. Ze hebben veel contact en Bianca kijkt steeds meer uit naar zijn berichtjes. Die zijn lief en leuk. René vindt Bianca leuk en wil graag een foto ontvangen. Die stuurt ze. Hij vindt haar heel mooi en na een poosje vraagt hij een naaktfoto. Bianca wil hem niet teleurstellen en stuurt de foto. Maar dan dreigt hij die foto online te zetten als ze geen seksuele handelingen voor de webcam verricht.

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit project? Neem dan contact op met:

Celine Verheijen
Telefoon: 071 5160980

Stuur een e-mail

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee