Scroll down

Alternate Text
Pers banner

100 gemeenten willen vluchtelingenkinderen uit Griekenland opvangen

PERSBERICHT: 100 Nederlandse gemeenten roepen het kabinet op alleenstaande kinderen uit de overvolle vluchtelingenkampen in Griekenland over te nemen. Het verzet onder gemeenten tegen de weigering van het kabinet om vluchtelingenkinderen in Nederland op te vangen, verdubbelde in een maand. De 100 gemeenten hebben samen ruim 8 miljoen inwoners.

De gemeente Brunssum is de 100e gemeente die zich, bij monde van burgemeester, college en/of gemeenteraad bij de coalitie van welwillende gemeenten heeft aangesloten . Gemeenten die zich aansluiten bij de coalitie doen een appèl op het kabinet om ook kinderen in Nederland op te vangen of zijn bereid een deel van de kinderen in hun gemeente op te vangen.

Zo sloten ook Waddinxveen, Kapelle, Noordenveld en Hattem zich in de afgelopen dagen bij de coalitie aan. Naast gemeenten laten ook provincies van zich horen. De provincies Noord-Holland, Utrecht en Drenthe zijn voor opvang in Nederland. Vandaag stemmen onder meer de gemeenteraden van Noordoostpolder, Roosendaal, Dronten, Terneuzen en Krimpenerwaard over aansluiting bij de coalitie.

Oproep aan andere gemeenten

Deze brede steun onder gemeenten en provincies laat duidelijk zien dat er groot draagvlak is in de Nederlandse samenleving voor het overnemen van deze kinderen, zeggen VluchtelingenWerk Nederland, Defence for Children en Stichting Vluchteling. “Het draagvlak voor het opnemen van deze kinderen blijft groeien en de roep om actie is eensgezind. Inmiddels hebben 100 gemeenten in Nederland een duidelijk statement gemaakt. Nederland moet óók een deel van deze kwetsbare kinderen overnemen. We roepen gemeenten die nog geen standpunt hebben ingenomen op zich ook aan te sluiten bij de coalitie. Samen kunnen zij een krachtig signaal aan het kabinet afgeven: toon solidariteit in Europa, met deze kinderen op de vlucht, met Griekenland én met andere Europese landen die al wel kinderen opvangen.”

Draagvlak blijft hard groeien

Opvallend is dat er ook veel draagvlak is onder lokale afdelingen van partijen die zich landelijk verzetten tegen relocatie van de vluchtelingenkinderen. Zo zijn er 75 lokale CDA-afdelingen die de oproep van de ‘Coalition of the Willing’ steunen. Afgelopen dinsdag 28 mei deed CDA-wethouder Klaas Valkering (Bergen/ Noord-Holland) in Trouw een oproep aan zijn partij om terug te komen op het standpunt dat er geen kinderen uit Griekenland door Nederland moeten worden opgenomen. Die oproep deed Valkering namens 40 lokale CDA-afdelingen.

Nederlandse plannen niet haalbaar

De door het kabinet toegezegde hulp bij het opzetten van een voogdijsysteem is volgens Nederlandse hulporganisaties geen alternatief voor acute relocatie van kwetsbare kinderen, zo schreven 15 organisaties gisteren in een brief aan de Tweede Kamer. Griekse organisaties tonen zich zeer kritisch over de haalbaarheid van het Nederlandse plan. Zo zijn sinds 2016 voor slechts 95 alleenstaande kinderen Griekse pleeggezinnen gevonden, ondanks grote inspanningen. Het vinden van voldoende geschikte voogden is in dit land, met haar eigen problematiek en grote aantallen alleenstaande vluchtelingen, een welhaast onmogelijke opgave. Er zijn te veel kinderen die nu acuut bescherming nodig hebben.

Steeds meer acties in verschillende gemeenten

Leadzanger Joshua Nolet van Chef'Special organiseert sinds vorige week een wekelijks online protest , elke maandag om 11.55 uur. Hiermee vraagt de zanger aandacht voor de opvang van 500 vluchtelingenkinderen. Zijn oproep wordt onder meer gesteund door honderden volgers en BN’ers als Ruben van der Meer , Candy Dulfer en Typhoon .

In Harlingen demonstreert de Friese coalitie ‘500 chorus’ elke donderdagavond voor opvang in Nederland. Op 14 mei demonstreerden zo’n 150 mensen in Haarlem voor de opvang van vluchtelingenkinderen en zal ook wekelijks herhaald worden. Ze vormden een menselijke ketting. Op 4 juni organiseert Typhoon een demonstratie in Den Haag. Diezelfde dag volgt een demonstratie in Amsterdam.

- - - Noot voor redactie - - -

Dit is een gezamenlijk persbericht van VluchtelingenWerk Nederland, Defence for Children en Stichting Vluchteling.

Voor meer informatie: Martijn van der Linden, persvoorlichter VluchtelingenWerk Nederland, 0651850191, mvanderlinden@vluchtelingenwerk.nl

Achtergrondinformatie

Europese landen al begonnen met relocatie

Twaalf Europese landen, waaronder Portugal, Frankrijk, België, Kroatië, Ierland, Litouwen, Bulgarije, Finland en Servië, hebben inmiddels toegezegd een aantal alleenstaande minderjarigen op te nemen. Duitsland heeft inmiddels 50 kinderen vanuit Griekenland opgevangen. Luxemburg heeft 12 kinderen geëvacueerd.

Europese Unie

  • De Hoge commissaris voor de vluchtelingen Filippo Grandi noemde de omstandigheden in de kampen kort vóór de coronacrisis al ‘ shocking en shameful’.
  • Het Europees Parlement dringt aan op snelle evacuatie en relocatie.
  • De LIBE-commissie doet expliciet de oproep om juist in tijden van corona door te gaan met de herverdeling, in het bijzonder ten aanzien van alleenstaande kinderen. Benadrukt wordt dat allerlei oplossingen mogelijk zijn zoals medische checks, quarantainemaatregelen en humanitaire vrijstellingen voor inreizen.
  • Het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (FRA) heeft een praktisch document uitgebracht met een stappenplan voor de relocatie van alleenstaande kinderen.

Al eerder trokken andere partijen in Nederland aan de bel

  • Artsen zonder Grenzen trok onmiddellijk aan de bel na het eerste bericht van een coronabesmetting op Lesbos.
  • In navolging hiervan luidden Nederlandse artsen na hun werk op Lesbos de noodklok. Hun oproep #SOSmoria is in korte tijd door duizenden artsen in heel Europa gedeeld. In verschillende gemeenten werd daarop de noodklok geluid, zoals in Groningen waar de burgemeester een oproep deed aan het kabinet om kinderen op te vangen.
  • Via verschillende statements en petities maakten Europese vluchtelingenorganisaties , internationale en nationale hulporganisaties alsmede het brede publiek hun grote zorgen kenbaar.

Deel dit artikel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee