Scroll down

Alternate Text
News banner

Maak met ons de keuze voor inclusief onderwijs

Op 21 oktober starten JongPIT, FNO en Defence for Children met de Inclusief Onderwijs Maand. In aanloop naar het debat over de evaluatie van de Wet passend onderwijs in de Tweede Kamer op 16 november vragen we aandacht voor inclusief onderwijs. Onderwijs waarin kinderen en jongeren van alle achtergronden, met en zonder ondersteuningsbehoefte samen kunnen spelen, leren en zich ontwikkelen. Onderwijs waarin iedereen welkom is! Sinds de invoering van het passend onderwijs staan namelijk nog steeds veel kinderen aan de zijlijn. Ze zitten bijvoorbeeld noodgedwongen thuis, worden doorgestuurd naar het speciaal onderwijs, krijgen les op een voor hen te laag niveau of ontvangen geen passende ondersteuning binnen het regulier onderwijs.

Het recht op inclusief onderwijs

Op grond van het VN-Kinderrechtenverdrag en VN-Mensenrechtenverdrag Handicap heeft ieder kind in Nederland recht op onderwijs in een inclusief onderwijssysteem. Huidige wet- en regelgeving in Nederland is nog niet in lijn met de verdragsverplichtingen. Desondanks tonen steeds meer scholen lef en doorzettingskracht en zeggen: dit kind hoort óók op onze school. Naar aanleiding van de roep om inclusief onderwijs vanuit het onderwijsveld en de evaluatie die plaats vindt over passend onderwijs is nu het moment aandacht te vragen voor het inclusief onderwijs. JongPIT, FNO en Defence for Children roepen in de Inclusief Onderwijs Maand de Nederlandse staat op samen met hen te kiezen voor inclusief onderwijs.

Maak van inclusief onderwijs de regel

Komende maand delen we elke dag verhalen en perspectieven over de ervaringen met passend onderwijs en wat inclusief onderwijs betekent voor schoolleiders, docenten, zorgcoördinatoren, ouders kinderen en jongeren. Daarnaast bieden we in aanloop naar het debat een online petitie aan aan de Kamerleden van de Tweede Kamercommissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap waarin wordt opgeroepen om van inclusief onderwijs geen uitzondering maar regel te maken voor alle kinderen en jongeren in Nederland. We publiceren een publicatie over inclusief onderwijs met een kinderrechtenkader, waaruit de urgentie voor inclusief onderwijs blijkt. En tenslotte laten we de Kamerleden ook in de praktijk zien hoe inclusief onderwijs eruit ziet tijdens een online werkbezoek aan inclusieve basisschool De Korenaar in Eindhoven.

<Tekst loopt door onder de video>

Start Inclusief Onderwijs Maand

Femke van Zoggel

Vooruitlopend op het Tweede Kamerdebat op 16 november over de evaluatie van de wet passend onderwijs, trapt Femke van Zoggel, voorzitter van JongPit, de Inclusief Onderwijs Maand af.

Doe met ons mee

De verhalen over inclusief onderwijs verschijnen in de vorm van artikelen, interviews, filmpjes, vlogs en blogs op www.jongpit.nl. Daarnaast worden de verhalen ook verspreid via de social media kanalen van JongPIT, FNO en Defence for Children. Houd de website en socials dus goed in de gaten! We vragen u om de verhalen in uw eigen netwerk te delen. Zo zorgen we er samen voor dat het pleidooi voor inclusief onderwijs overal wordt gehoord!

Meer informatie

<fotocredits: Daniëlla van Bergen> 

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Directeur Berdi de Jonge over een gewone school waar inclusief onderwijs de standaard is

Berdi de Jonge is directeur van de excellente en inclusieve basisschool De Korenaar in Eindhoven. Alle kinderen uit de o…


Lees meer

Ervaringsdeskundige Idman over het belang van inclusief onderwijs

Idman: “Je wordt als kind met een beperking buiten de maatschappij geplaatst.”

Idman van 34 jaar heeft een lichte verst…


Lees meer

Kinderombudsman roept Nederlandse staat op inclusief onderwijs na te streven

In het rapport ‘Van passend naar inclusief’ van de Kinderombudsman geven kinderen en jongeren met een ondersteuningsbeho…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee