Scroll down

Alternate Text
News banner

Kabinet weigert opnieuw vluchtelingenkinderen op te nemen

Opnieuw weigert het kabinet alleenstaande kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen op te vangen, ondanks de bereidheid van 11 andere EU-lidstaten. Niet 1 kind naar Nederland is de boodschap van dit kabinet, terwijl de oproep voor opvang uit de samenleving steeds luider klinkt. Het kabinet distantieert zich hiermee steeds verder van de bereidwilligheid en betrokkenheid van 52 gemeenten, geestelijk leiders, maatschappelijke organisaties, prominente politici uit linkse en rechtse hoek, tientallen mensenrechtenorganisaties en een steeds groter groeiende groep Nederlanders die willen dat het kabinet kinderen opvangt.

Het kabinet wil geld steken in de opvang van vluchtelingenkinderen op het Griekse vasteland. De komende drie jaren zouden kinderen mondjesmaat naar het vasteland moeten worden overgebracht.

VluchtelingenWerk Nederland, Stichting Vluchteling en Defence for Children: “Nederland weigert met dit plan halsstarrig te erkennen dat er sprake is van acute nood. De halsstarrigheid om een klein deel van de kinderen over te nemen getuigt van een grote onwil om solidair te zijn met Griekenland, andere lidstaten en niet in de laatste plaats met deze kinderen die zo hard een uitweg uit een mensonterende situatie nodig hebben. Het plan lijkt een ongeloofwaardige poging en een schijnoplossing om een politiek probleem op te lossen.”

Griekse hulporganisaties die ter plekke met vluchtelingenkinderen werken, stellen onomwonden: ‘De kinderen moeten weg hier, elke dag telt.’ Volgens de partnerorganisaties van VluchtelingenWerk Nederland, Stichting Vluchteling en Defence for Children zijn de kinderen niet veilig en kunnen ze niet wachten totdat er een meerjarenprogramma is opgezet. Een plan om in de toekomst de opvang op het vasteland voor een beperkt aantal kinderen te verbeteren komt simpelweg jaren te laat.

Grote onwil

Griekenland riep in oktober 2019 andere lidstaten juist op om te helpen en een deel van de alleenstaande kinderen over te nemen. Afgelopen jaren lieten zien dat er simpelweg geen capaciteit in het land is om voor alle kinderen te zorgen. Van soortgelijke projecten met financiële steun van andere lidstaten kwam weinig terecht.

Griekenland vangt nu in totaal zo’n 5.000 alleenstaande kinderen op. De Griekse noodkreet om 2.500 daarvan door andere lidstaten over te laten nemen vond gehoor bij inmiddels 11 Europese landen. Zij nemen gezamenlijk 1.600 kinderen over. De eerste kinderen zijn inmiddels naar Duitsland en Luxemburg overgebracht en op korte termijn verwelkomen Portugal en Slovenië een deel van de kinderen uit Griekenland.

Risico op uitbuiting en prostitutie

Artsen waarschuwen al langer voor een catastrofe in de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden als het coronavirus de kampen weet te bereiken. Door een totaal gebrek aan hygiëne zijn de kampen een tikkende tijdbom geworden. Kinderen die zich nu al op het vasteland bevinden, verblijven daar zonder voogd. Ze lopen een groot risico om te worden verhandeld, uitgebuit en in de prostitutie terecht te komen.

Draagvlak blijft groeien

Terwijl het kabinet blijft weigeren, groeit de steun in Nederland. Recent sloten ook Gilze en Rijen, Velsen en Ooststellingwerf zich aan bij de ‘coalition of the willing’ van inmiddels 52 gemeenten. Voogdijinstelling Nidos laat weten klaar te staan om de kinderen in Nederland op te vangen. Er zijn geen praktische belemmeringen en het draagvlak voor deze kinderen is overweldigend. Hoe lang moeten deze kinderen nog wachten tot dit besef ook tot het kabinet doordringt?

Meer informatie

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Uitspraak Europese Hof voor de Rechten van de Mens: Leefomstandigheden in kamp Moria en Samos zijn onmenselijk en vernederend

In april dit jaar heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) voor het eerst de leefomstandigheden voor as…


Lees meer

Internationale vluchtelingenorganisaties roepen Europa op tot menselijkheid en solidariteit

Give solidarity a chance, dat is de oproep van internationale vluchtelingenorganisaties die samen opkomen voor vluchteli…


Lees meer

Europees asielakkoord schendt kinderrechten

Na zeven jaar onderhandelingen is een akkoord bereikt tussen de EU-lidstaten om tot een gedeelde aanpak van migratiekwes…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee