Scroll down

Alternate Text
News banner

'Nederland, help ook mee met evacuatie vluchtelingenkinderen uit Griekenland'

De evacuatie van vluchtelingenkinderen uit de Griekse kampen gaat op korte termijn beginnen. Dat maakt EU-Commissaris Ylva Johansson bekend. Nog voor Pasen neemt Luxemburg de eerste alleenstaande vluchtelingenkinderen over. Ook andere EU-lidstaten verwelkomen binnenkort in totaal 1.600 kinderen. Nederland geeft vooralsnog geen gehoor aan de noodkreet van Griekenland om 2.500 vluchtelingenkinderen op te nemen. Onaanvaardbaar, vinden VluchtelingenWerk Nederland, Defence for Children en Stichting Vluchteling. Nederland mag andere landen niet alleen verantwoordelijk houden voor de gevolgen van de EU-Turkijedeal, waarin Nederland wél het voortouw nam.

Nood is hoger dan ooit

Vooralsnog geeft Nederland geen gehoor aan de noodkreten uit de kampen en de oproep van de Griekse regering. Eerder vroeg Griekenland andere EU-lidstaten om hulp bij het opvangen van 2.500 alleenstaande kinderen omdat het land niet bij machte is hen goed op te vangen. Naast Luxemburg zullen ook Duitsland, Frankrijk, Portugal, Ierland, Litouwen, Finland en Kroatië binnenkort daadwerkelijk een deel van de kinderen overnemen. Voor 900 van de alleenstaande kinderen is nog geen plek gevonden. Nu het een kwestie van tijd lijkt voor het coronavirus de Griekse vluchtelingenkampen weet te bereiken, is de nood hoger dan ooit. Uiteindelijk zullen alle vluchtelingen op de Griekse eilanden geëvacueerd moeten worden.

Humanitaire ramp afwenden

Eerder deze week riepen 13 hulporganisaties het kabinet in een brief al op steun te geven aan een onmiddellijke evacuatie van de eilanden, om bij te dragen aan alle benodigde maatregelen die medici nodig achten om een humanitaire ramp in de Griekse vluchtelingenkampen af te wenden en om een deel van de kinderen op te vangen in Nederland. Uiteindelijk zullen alle vluchtelingen op de eilanden moeten worden geëvacueerd. Maar ook nu de eerste evacuatie daadwerkelijk plaats zal vinden, geeft Nederland niet thuis.

Nederland in de achterhoede

Solidariteit ligt in de coronacrisis ten grondslag aan alles wat we doen en aan wie we als land willen zijn. Laat Nederland vanuit die gedachte één van de lidstaten zijn die solidair zijn met Griekenland en met de vluchtelingen die daar nu vastzitten. Een uitbraak van het coronavirus op de Griekse eilanden zal catastrofale gevolgen hebben. Griekenland kan dit niet alleen oplossen, en alleen door samen te werken kunnen we erger voorkomen. Laten we tijdens deze crisis niet in de Europese achterhoede belanden, reageren VluchtelingenWerk Nederland, Defence for Children en Stichting Vluchteling samen.

Wel draagvlak bij gemeenten

Een groeiende groep van inmiddels 30 Nederlandse gemeenten is wél bereid om 500 minderjarige kinderen van de eilanden op te vangen. Deze welwillende gemeenten geven daarmee het krachtige signaal af dat er wel degelijk voldoende draagvlak is om dit op te lossen. Ook voogdij-instelling Nidos laat weten klaar te staan om zich over de kinderen te ontfermen.

Corona ook in Griekse vluchtelingenkampen

Een vluchtelingenkamp in Ritsona, op het Griekse vasteland, gaat voor twee weken op slot. Twintig mensen uit het kamp zijn positief getest op het coronavirus. Inmiddels is ook bij zes mensen op het Griekse eiland Lesbos een besmetting met het coronavirus geconstateerd. In de Griekse kampen, met name op de eilanden, is een groot gebrek is aan medische zorg en hygiëne. Een catastrofe in de kampen komt met de dag dichterbij.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Goed nieuws van een van onze Griekse partners in de Europese kinderrechtenhelpdesk

Het belang van het kind moet in Griekse asielprocedures waarbij alleenstaande minderjarige vluchtelingen betrokken zijn,…


Lees meer

Europese Kinderrechtenhelpdesk wil centrale rol voor rechten van kinderen op de vlucht

Vandaag, op de ‘Internationale Dag voor de Rechten van het Kind’, publiceren we samen met onze partners van de Europese …


Lees meer

De rol van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers in het debat over mensenhandel

In het kader van EU Anti-Trafficking Day publiceren Defence for Children en Free Press Unlimited een drieluik met drie p…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee