Scroll down

Alternate Text

Dossier: Kinderpardon

Kinderpardon

Veel mensen denken dat er met de komst van het Kinderpardon een blijvende oplossing is gekomen voor kinderen die lang in Nederland zijn zonder verblijfsvergunning. Dat is helaas niet waar. Het merendeel van de kinderen die een beroep doet op de kinderpardonregeling wordt afgewezen ondanks dat zij hier langer dan vijf jaar zijn. Zij worden afgewezen omdat onvoldoende gedaan zou zijn aan vertrek, het zogenaamde ‘meewerkcriterium’. Per jaar komen er honderden kinderen bij aan wie een verblijfsvergunning op grond van het Kinderpardon wordt geweigerd. Deze kinderen leven in grote angst. Angst dat ze teruggestuurd worden naar een land dat ze niet kennen omdat zij hier al jaren wonen, naar school gaan en vriendjes en vriendinnetjes hebben. Op de Kinderrechtenhelpdesk ondersteunt Defence for Children honderden kinderen die nog steeds geen verblijfsvergunning hebben.

Uitzetting van gewortelde kinderen is een ernstige schending van de kinderrechten. Hoe Nederlands de kinderen zich in hun hoofd of hart ook voelen, op papier zijn ze het nog niet. Daarom dreigen ze uitgezet te worden. Buiten hun schuld om. Iedere dag opnieuw vragen zij zich af of iemand ze op komt halen om ze met een enkeltje op het vliegtuig te zetten naar een onbekend land. De kinderen horen beschermd te worden, niet beschadigd.

Martine Goeman

"Het wordt hoog tijd dat Den Haag luistert naar de stem van de kinderen en de stem van de samenleving. Wij zullen samen met de scholen, kerken en burgemeesters blijven strijden voor de erkenning van de rechten van het kind. Vijf jaar verblijfsonzekerheid is lang genoeg.”

Ambassadeurs

Tri, Hevien, Margarita, Sabina, Buyna, Mina, Alisa en Akhrat; kent u hen nog? Allemaal hebben zij jarenlang moeten strijden voor hun kinderrechten. Uiteindelijk kregen deze kinderen na jarenlange onzekerheid een verblijfsvergunning. Nu zetten zij zich in voor gewortelde kinderen zonder verblijfsvergunning.

Lees Meer

Kinderen

Honderden kinderen zijn al meer dan vijf jaar in Nederland zonder verblijfsvergunning. Deze kinderen leven in grote angst. Angst dat ze teruggestuurd worden naar een land dat ze niet kennen omdat zij hier al jaren wonen, naar school gaan en vriendjes en vriendinnetjes hebben. Met andere woorden: ze zijn hier geworteld.

Lees meer

Aanmelden Ik Blijf Hier

Heb jij langer dan vijf jaar geleden een verblijfsvergunning aangevraagd in Nederland en heb je nog steeds geen verblijfsrecht? Neem dan vandaag nog contact op! Let op: wanneer je al bekend bent op onze helpdesk, nemen we je niet automatisch op in het bestand van het meldpunt. Hiervoor kun je het formulier invullen.

Aanmelden

"Laat ze blijven"

Met het duet “Laat ze blijven” vragen Trijntje Oosterhuis en Voice Kids winnares Yosina Roemajauw aandacht voor het inhumane Kinderpardon.  

Veel gestelde vragen

Defence for Children krijgt veel vragen over het Kinderpardon. Zoals: "Om hoeveel kinderen gaat het nu eigenlijk?" Of: "Wat zijn de regels van het Kinderpardon." Bekijk nu alle vragen en antwoorden.

Lees meer

Campagne: Ze zijn al thuis

Defence for Children steunt de actie van een groep Bekende Nederlanders, zoals Anouk en Humberto: Ze Zijn Al Thuis. En roept iedereen op de petitie te ondertekenen voor een wet en verblijfsrecht voor álle gewortelde kinderen in Nederland.

Teken de petitie nu!

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee