Ouders Marieke en Christiaan over de Samen naar School klas
Marieke en Christiaan zijn de ouders van Kamil (12). Kamil heeft een meervoudige beperking. In 2015 hebben ze daarom een Samen naar School klas opgericht, genaamd de Kanz klas. Deze klas is onderdeel van de reguliere Montessorischool in Heerhugowaard. Deze school bevindt zich in de wijk waar het gezin woont. Daardoor kunnen ze lopend naar school. Naast Kamil zitten er nog vijf andere kinderen in de klas met een meervoudige beperking. In de Samen naar School klas ontvangen zij onderwijs en zorg op maat. Maar er zijn ook aansluitmomenten met reguliere klassen. Zo spelen ze samen buiten met de andere kinderen, doen mee met het kringgesprek en de muziekles. Voor de kinderen uit de Samen naar School klas, hun ouders en de andere kinderen uit de school is deze Kanz klas niet meer bijzonder, maar onderdeel geworden van de school.
Ontwikkelingsniveau vergroot
De Kanz klas doet Kamil goed. Dat is vooral te merken op sociaal-emotioneel en motorisch vlak. Door met leeftijdsgenoten in contact te komen die zich op een ander niveau ontwikkelen, ziet hij voorbeelden waar hij zich aan kan optrekken. In het speciaal onderwijs zou hij bij kinderen in de klas zitten met vergelijkbare ontwikkelingsniveaus. Marieke vertelt: “wanneer hij hier op het schoolplein iets van een andere leerling afpakt, dan wordt hij gecorrigeerd door die leerling. Daar leert hij enorm van. Het lijkt of hij daardoor iets minder kwetsbaar wordt. Hier is hij één van de kinderen. Hij moet gewoon meedoen en wordt daarin ook niet ontzien. Zijn zelfvertrouwen groeit. Het doel van het onderwijs dat hij volgt is om hem zo veel mogelijk inzicht te geven in de wereld om hem heen. Want hoe meer hij begrijpt van wat er om hem heen gebeurt, hoe zelfstandiger hij wordt.”
Onderwijs officieel erkend
In de Samen naar School klas wordt onderwijs gegeven volgens de leerlijnen van het speciaal onderwijs. Gek genoeg moesten de leerlingen van de Kanz klas tot twee jaar geleden uit hun leerplicht ontheven worden om in de klas te mogen. De klas was officieel een dagbestedingsgroep. Het onderwijs dat wel degelijk werd gegeven door een bevoegde leerkracht werd niet erkend. Doordat de kinderen uit hun leerplicht ontheven werden, kon geen aanspraak gemaakt worden op hun onderwijsbudget. Het onderwijs moest dus bekostigd worden uit de zorgbudgetten van de leerlingen. Twee jaar geleden zijn met het samenwerkingsverband en het schoolbestuur unieke afspraken gemaakt waardoor de klas formeel erkend kon worden binnen het onderwijssysteem. Alle leerlingen werden weer leerplichtig.
<tekst gaat door onder de video>