Scroll down

Alternate Text

Jongeren maken het verschil

Credits foto's: Mona van den Berg

Jongerenlobbyisten uit tien verschillende landen in Afrika en Azië komen op voor de rechten van kinderen en jongeren en weten uit eigen ervaring hoe nodig dit is. Deze meisjes en jongens durven zich net als jongeren ‘activisten’ Greta Thunberg, Malala Yousafzai en Emma González al op jonge leeftijd uit te spreken.

Aan het begin van het parlementaire jaar in september 2019 zijn de jongerenlobbyisten samen in Nederland om ervaringen uit te wisselen, dit biedt hen ook de gelegenheid om hun verhalen te delen met leden van de Tweede Kamer. “Het is ongelofelijk belangrijk dat we mensen steunen die opstaan voor meisjesrechten. Ik ben zeer onder de indruk van de verhalen van de jongeren”, zegt Kirsten van den Hul (PvdA) tijdens een bijzondere procedurevergadering van de Kamercommissie Buitenlandse Handel & Ontwikkelingssamenwerking. ”Het biedt hoop voor de toekomst, maar laat ook zien hoeveel er nog te doen is. Daar verdienen deze jongeren alle support bij!”

Jongeren verenigen zich

Die support krijgen ze: naast professionele lobby is een belangrijk onderdeel van de Girls Advocacy Alliance, een samenwerking van Plan International Nederland, Terre des Hommes en Defence for Children – ECPAT en het ministerie van Buitenlandse Zaken, het trainen van meisjes en jongens tot youth advocates. Ze zijn onderdeel van netwerkgroepen in hun land met als doel meisjes in de gemeenschap te beschermen tegen misbruik en geweld en om de toegang tot onderwijs en de arbeidsmarkt te verbeteren. “Deze jongerengroepen zijn belangrijk”, zegt Carrie van der Kroon, programmacoördinator Kinderrechten en Seksuele Uitbuiting: “zij weten uit eerste hand wat er speelt of ze maken het zelf mee. Daardoor kunnen zij belanghebbenden op de juiste manier informeren over problemen.”

Mijn dochters hoeven later niet mee te maken wat ik heb meegemaakt

Toen Safiya* (22) uit Uganda jong was, had haar vader niet genoeg geld om al zijn zeven kinderen naar school te laten gaan. Alleen Safiya’s oudste zus mocht naar school, de rest van de kinderen moest meewerken op het land. Iets dat ze heel moeilijk vond, naar school gaan was altijd al haar grootste wens.

Lees meer

Sa-eedatu helpt jonge vrouwen terug naar school

In Ghana heerst nog altijd een grote ongelijkheid tussen vrouwen en mannen. De ambitieuze Sa-eedatu (22) probeert hier verandering in te brengen. Tot op de dag van vandaag merkt Sa-eedatu dat meisjes en jonge vrouwen in haar community niet dezelfde kansen krijgen als mannen.

Lees meer

Ik heb al drie kindhuwelijken gestopt

Meklit (16) uit Ethiopië is voorzitter van de Girls Club op haar school, zo strijdt ze voor jonge meisjes in haar regio. Die krijgen niet dezelfde kansen als jongens, vertelt ze: “Ze worden beschouwd als hulpjes en als ondergeschikt aan mannen. Ze worden gedwongen jong te trouwen en te gaan werken, vooral op het platteland.

Lees meer

Neem jongerenparticipatie serieus

Pauline (24) uit Liberia: “hoe kunnen onderwerpen die ons aangaan zoals verkrachtingen en seksueel misbruik besproken worden zonder ons erbij te betrekken?” De jongeren zetten zich elke dag in om meisjesrechten te verbeteren op zowel lokaal niveau, bij religieuze en traditionele leiders, als op nationaal niveau. Van den Hul benadrukt hoe belangrijk het is dat de jongeren zich blijven uitspreken, maar dat dit in steeds meer landen heel moeilijk is. Ibrahim (21) uit Sierra Leone ondervindt dit in de praktijk. “Ik ben al een paar keer bedreigd omdat ik mensen aangeef bij de politie als ze kinderen, vaak meisjes, misbruiken. Sommige mensen voelen zich zelfs al bedreigd door mijn aanwezigheid, en daarom word ik vaak buitengesloten.”

Jongerenactivisten in actie!

Deze jongeren uit 10 verschillende landen zetten zich iedere dag keihard in om meisjesrechten te verbeteren. Wat een toppers zijn jullie! We zijn trots op wie jullie zijn en waar jullie je voor inzetten. Bekijk de video!

Jyoti's grootste wens voor India: alle meisjes gelijk en onafhankelijk

Van haar ouders mocht Jyoti (19) uit India altijd al naar school. “Ze steunen me in alles wat ik doe. En dat is best uitzonderlijk in mijn dorp.” Jyoti woont op het platteland van Hyderabad en veel meisjes daar worden van school gehaald als ze een jaar of veertien zijn.

Lees meer

 

Julia: van slachtoffer tot strijdster tegen kinderhandel

Toen de vriendelijke vrouw aan de Ugandese Julia* (20) voorstelde om naar de hoofdstad Kampala te verhuizen zodat ze weer naar school kon, leek dat een goed idee. De vrouw was in de afgelopen tijd lief voor haar geweest. Dit bleek al snel geen goede beslissing. 

Meer weten

Ibrahim strijdt vol passie voor meisjesrechten 

Een jongen die voor de rechten van meisjes opkomt, dat is niet heel gebruikelijk in het dorp van Ibrahim (21) uit Sierra Leone. Het wordt hem zelfs niet altijd in dank afgenomen. "Ik probeer de mentaliteit die in Sierra Leone over meisjes heerst te veranderen.”

Lees meer

Steun en bescherming

Door in gesprek te gaan met de Tweede Kamer krijgen vijf jongerenlobbyisten de kans om te vragen hoe Nederland invulling geeft aan de resolutie van de VN-Mensenrechtenraad en de aanbeveling van het VN-Kinderrechtencomité, waarin staten worden opgeroepen om jonge mensenrechtenverdedigers zoals zij beter te beschermen. Van den Hul: “Meisjesrechtenverdedigers zijn mensenrechtenverdedigers. Jongeren laten overal ter wereld van zich horen. Als parlementsleden moeten wij ervoor zorgen dat er voldoende ruimte blijft voor het maatschappelijk middenveld, zonder dreigt de stem van jongeren verloren te gaan.”

Jemimah strijdt voor gelijke kansen in het onderwijs 

Jemimah (22) uit Ghana ziet het als haar levensdoel om meisjes en jonge vrouwen weer terug naar school te krijgen. “Ik wil er alles aan doen om er voor te zorgen dat alle meisjes gelijke kansen krijgen en dat niemand achtergesteld wordt.” Volgens Jemimah zijn tienerzwangerschappen het grootste probleem in haar land.

Meer weten 

Arjana uit Nepal pleit sinds haar 11de voor kinderrechten 

De 19-jarige Arjana uit Nepal begint jong met zich inzetten voor kinderrechten. Op haar elfde is ze al lid van een kinderclub in haar gemeente. Omdat Arjana ondertussen de kinderclub is ontgroeid, heeft zij zich twee jaar geleden aangesloten bij een jongerengroep van de Girls Advocacy Alliance in Nepal.

Lees meer 

Kinderen horen niet in red light district

Eric (18) uit de Filipijnen strijdt voor de meisjesrechten in zijn land. Hij woont direct naast het beruchte red light district in de hoofdstad Manilla. Hij ziet dagelijks jonge kinderen verdwijnen in de seksindustrie en kan dit niet langer aanzien. Eric heeft zelf een zusje van vier. 

Meer weten

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee