Scroll down

Alternate Text

Dossier: Geweld tegen meisjes

Achtergrond

Overal ter wereld, iedere dag weer, komen kinderen in aanraking met geweld. Er zijn veel vormen van geweld, zoals fysiek, seksueel of mentaal geweld, misbruik, verwaarlozing mishandeling of uitbuiting. Gendergerelateerd geweld tegen meisjes is geweld dat gericht is op een meisje, omdat ze een meisje is, of vormen van geweld die meisjes disproportioneel beschadigen. Meisjes kunnen thuis in aanraking komen met gendergerelateerd geweld, maar ook op school of in de gemeenschap.

Geweld tegen meisjes staat het bereiken van daadwerkelijke gelijkheid in de weg en is een urgent probleem. Van alle slachtoffers van seksueel geweld is de helft jonger dan 15 jaar. Naar verwachting worden de komende tien jaar ruim 100 miljoen meisjes uitgehuwelijkt; sommigen van hen zijn niet ouder dan 12 jaar.

Geweld tegen meisjes is een schending van hun vrijheden en rechten. Meisjes in ontwikkelingslanden zijn bijzonder kwetsbaar voor gendergerelateerd geweld en hebben recht op extra bescherming tegen gendergerelateerd geweld. Zij bevinden zich in een meest kwetsbare positie vanwege armoede, de afwezigheid van kinderbeschermingssystemen waardoor opsporing en vervolging te wensen over laten. Defence for Children gaat de strijd met genderongelijkheid aan door het bevorderen van gelijke rechten voor meisjes, het promoten van hun economische positie en onderwijskansen, het versterken van kinderbeschermingssystemen. Dat doen wij onder andere via Girls Advocacy Alliance Programma.

Joyce Brummelman

“Ik heb veel meisjes gesproken in landen als Liberia, Ghana en Ethiopië. Veel van hen zijn sterk, slim en zich bewust van hun rechten, maar worden soms in zulke kwetsbare posities gebracht dat hun kansen om zich volledig en vrij te ontwikkelen zijn ontnomen. Iedereen moet zich sterk maken voor de bescherming van deze meisjes tegen alle vormen van geweld, want hun kracht en potentie mag niet verloren gaan.”

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee