© Powered by SiteSpirit

 

logo_DFC_03.png


 

Zorgen over toename seksuele uitbuiting in Ghana

12 mei 2016


IMG_0429liggend.jpg

Op woensdag 4 mei presenteerde Barima Akwasi Amankwaah, Nationaal Coördinator van de 'Ghana Coalition on the Rights of the Child' de staat van kinderrechten in Ghana.
 
"Namens Ghanese kinderrechtenorganisaties hebben wij in het bijzonder onze zorgen geuit over de toename van de commerciële seksuele uitbuiting van kinderen, zowel in Ghana als in andere Afrikaanse landen. Deze praktijk begint wortel te schieten in Afrika en we weten op dit moment nog niet goed wat de situatie is. Er is weinig aandacht voor en mensen praten er liever niet over. Het is namelijk een schande voor de familie wanneer kind aan commerciële seksuele activiteiten deelneemt. Dat betekent dat de familie niet goed opgevoed is. Met de hulp van ECPAT Nederland hebben we een onderzoek kunnen doen in drie regio's van Ghana. Dat gaf ons al enigszins een beeld, doch beperkt. Het is op dit moment het enige bewijs dat voorhanden is. We hebben meer bewijs nodig, dan zullen overheden namelijk meer geneigd zijn actie te ondernemen. We weten dat het een groot aantal meisjes betreft en dat het wordt veroorzaakt door armoede, verwaarlozing, het feit dat sommige families niet voor hun dochters kunnen zorgen. Zij worden slachtoffer van (vrouwelijke!) pooiers, die hen mooie baantjes met goede vooruitzichten beloven. Er zijn waarschijnlijk veel meer slachtoffers dan wij weten." Het Comité stelde meer dan vijftig verduidelijkende vragen aan de Ghanese delegatie – welke allemaal beantwoord werden, gestaafd door rapporten en cijfers.


stop commercial sexual exploitation.jpg

Vervolg
Hoe nu verder? "Het is belangrijk dat het Comité hier van weet en ik geloof dat het rapporteren een verschil maakt", zegt Barima. "Wanneer het Comité aanbevelingen formuleert, wordt het een prioriteit voor de overheid om er iets aan te doen, dit omdat het Comité er de volgende keer weer naar zal vragen. Het Comité vroeg ook specifiek aan de Ghanese kinderrechtenorganisaties wat volgens ons de topprioriteiten moeten zijn van de overheid voor de kinderrechtenagenda. Commerciële seksuele uitbuiting hoort daar zeker bij."

Girls Advocacy Alliance
De 'Ghana Coalition on the Rights of the Child' zet het werk op bovengenoemde thema's met frisse energie voort in het Girls Advocacy Programme (2016-2020).  Dit programma draait om het verbeteren van de rechten van meisjes en heeft tot doel geweld tegen meisjes en jonge vrouwen uit te bannen en hen tegelijkertijd economisch te versterken. Barima: "We willen deze gevoelige issues op de agenda krijgen van politici door middel van harde cijfers en andere bewijzen, zodat ze er niet meer om heen kunnen en iets moeten doen aan de situatie. We zullen hiermee in de zomer van 2016 beginnen."

Het Girls Advocacy Programme wordt uitgevoerd door de Girls Advocacy Alliance, bestaande uit Plan Nederland, Terre des Hommes Nederland en Defence for Children – ECPAT Nederland, samen met lokale partners in tien landen in Azië en Afrika. Deze alliantie is een Strategisch Partnerschap van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws
en lees de tweewekelijkse nieuwsbrief.

MELD U AAN


Tweets


DEFENCE FOR CHILDREN WORDT ONDERSTEUND DOOR:

NPL logo 2013 .png
ministerie.png
Plan.jpg
kinderpostzegels.png
unicef.png
ministerie2.png
Save the Children logo vierkant 2.jpg
1.png
logo EU.jpg

Volg ons
Twitter Facebook RSS
Anbi CBF

Ik blijf hier! - Teken de petitie!

20160425_1230_DC_Campagne_Popup(1).jpg