© Powered by SiteSpirit

 

logo_DFC_03.png


 

Sierra Leone rapporteert aan Afrikaans Kinderrechtencomité

12 mei 2016


Manaff 2.jpg

Op vrijdag 6 mei jl rapporteerde Defence for Children Sierra Leone namens kinderrechtenorganisaties aan het Afrikaans Comité voor de Rechten en het Welzijn van het Kind in Addis Abeba, Ethiopië.

Tegen de ophef van de ban op meisjesbesnijdenis
Abdul Manaff Kemokai, directeur van Defence for Children Sierra Leone, vertelt: "We hebben veel gesproken over meisjesbesnijdenis en kindhuwelijken. Door het ebolavirus heeft de overheid destijds een verbod op meisjesbesnijdenis afgekondigd. Wij willen dat de overheid deze ban blijft handhaven, ook nu de epidemie voorbij is. In 2018-2019 zijn er verkiezingen in Sierra Leone en we zijn bang dat politici het als een verkiezingsissue gaan gebruiken. Soms proberen politici aan populariteit te winnen door grote meisjesbesnijdenis-ceremonies te financieren en te organiseren voor hele dorpen. De overheid moet duidelijk maken dat dit niet mag, het huidige verbod handhaven en in het verkiezingsreglement opnemen dat dit geen geoorloofde verkiezingsstrategie is."


Het Comité had veel vragen over hoe organisaties de huidige situatie monitoren. Niet iedereen houdt zich namelijk aan de ban. De diepgewortelde tradities en gebruiken zijn soms sterker dan de nationale wetgeving en mensen praktiseren meisjesbesnijdenis soms in het geheim of in een buurland, waar het wel mag. Manaff: "Het is makkelijker om wetgeving te maken, dan om de mindset van mensen te veranderen."

Kritische vragen van het Comité
"We rapporteren ook bij het VN-Kinderrechtencomité in Geneve, maar dit is anders", vindt Manaff. Het Afrikaans Comité weet veel meer van de context en de diepgewortelde normen en waarden in Afrika. De vragen over bijvoorbeeld meisjesbesnijdenis zijn heel direct en to-the-point. Het Comité vergadert iedere keer op een andere locatie in Afrika en komt dus 'op bezoek' en de Afrikaanse overheden nemen het Comité zeker serieus – misschien wel serieuzer dan het VN-Kinderrechtencomité."

Het Comité stelde kritische vragen over hoe organisaties bijdragen aan het verminderen van schadelijke praktijken en vroeg goed door naar hun methodes en bewijzen. Het Comité neemt de input van de organisaties serieus en gaat nu aan de slag met het opstellen van vragen aan de overheid. De overheid moet zich vervolgens ook mondeling verantwoorden bij het Comité in Addis Abeba. Daarna komt de 'uitspraak' van het Comité, in de vorm van een rapport met aanbevelingen om kinderrechten te verbeteren. "De staten moeten daar naar luisteren en het geeft kinderrechtenorganisaties argumenten en handvatten om verder mee te lobbyen", aldus Manaff.


DSC_0285.jpg

Girls Advocacy Alliance
Manaff: "we blijven ondertussen niet stil zitten, maar zetten ons werk omtrent meisjesbesnijdenis en kindhuwelijken natuurlijk voort. Dat doen we met het Girls Advocacy Programme." Dit programma draait om het verbeteren van de rechten van meisjes en heeft tot doel gendergerelateerd geweld tegen meisjes en jonge vrouwen uit te bannen en hen tegelijkertijd economisch te versterken.

Het Girls Advocacy Programme wordt uitgevoerd door de Girls Advocacy Alliance, bestaande uit Plan Nederland, Terre des Hommes Nederland en Defence for Children – ECPAT Nederland, samen met lokale partners in tien landen in Azië en Afrika. Deze alliantie is een Strategisch Partnerschap van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws
en lees de tweewekelijkse nieuwsbrief.

MELD U AAN


Tweets


DEFENCE FOR CHILDREN WORDT ONDERSTEUND DOOR:

NPL logo 2013 .png
ministerie.png
Plan.jpg
kinderpostzegels.png
unicef.png
ministerie2.png
Save the Children logo vierkant 2.jpg
1.png
logo EU.jpg

Volg ons
Twitter Facebook RSS
Anbi CBF

Ik blijf hier! - Teken de petitie!

20160425_1230_DC_Campagne_Popup(1).jpg