© Powered by SiteSpirit

 

logo_DFC_03.png


 

Kindsoldaten: regeringen falen bij bescherming kinderen

18 november 2004


rebelle 2.jpg

Nieuw overzicht toont gebruik kindsoldaten in meer dan 20 conflicten ter wereld. 'Ze geven je een geweer en dan moet je je beste vriend doden. Zo zien ze of ze je kunnen vertrouwen. Als je hem niet doodt, dan moet je vriend jou doden. Ik moest het wel doen, anders zou ik doodgeschoten worden. Daarom ben ik gevlucht. Ik kon er niet meer tegen.'
Citaat van een 17-jarig lid van een paramilitaire groep in Colombia.


LONDEN Ė  'Regeringen ondermijnen het proces om het gebruik van kindsoldaten uit te bannen', zei de Internationale Coalitie tegen het gebruik van Kindsoldaten vandaag bij de lancering van een nieuw rapport, het 'Child Soldiers Global Report 2004'. De Internationale Coalitie tegen het gebruik van Kindsoldaten verenigt
's werelds grootste mensenrechten- en humanitaire organisaties.


Het 'Child Soldiers Global Report 2004' is het meest complete overzicht van het gebruik van kindsoldaten tot dusver. Uit het rapport blijkt dat kinderen meevechten in vrijwel alle grote conflicten ter wereld, zowel aan de kant van regeringstroepen als bij gewapende groeperingen. Ze worden ontvoerd, verwond, gruwelijk misbruikt, gedwongen anderen te doden en zelf gedood.


Het rapport toont trends en ontwikkelingen sinds 2001 in 196 landen. Er zijn enkele verbeteringen in sommige landen te constateren, maar de situatie verslechterde in vele andere landen. Het einde van de oorlogen in Afghanistan, Angola en Sierra Leone leidde tot de demobilisatie van 40.000 kinderen, maar tegelijkertijd werden alleen al in de Ivoorkust en Soedan 25.000 andere kinderen tot oorlogshandelingen gedwongen.


Regeringen schieten schromelijk tekort in het tegengaan van deze praktijken. Zo worden alleen al in Colombia 14.000 kinderen gedwongen mee te vechten in een slepend en gewelddadig conflict. Ondanks wetgeving die het rekruteren van kinderen verbiedt gebeurt dit nog steeds straffeloos door het leger en gewapende groeperingen. In Afrika zijn 100.000 kinderen betrokken bij gewapende conflicten: zo zet het leger van Burundi kinderen in vanaf tien jaar oud, ondanks het feit dat de regering heeft toegezegd zich aan het kindsoldaten-protocol van de VN te zullen houden.


De Coalitie beschuldigt daarnaast regeringen van de Europese Unie, de G-8 en de VN-veiligheidsraad van gebrek aan leiderschap en roept op de ban op het gebruik van kindsoldaten onmiddellijk af te dwingen. Zo moet de EU een Speciaal Vertegenwoordiger aanstellen om richtlijnen tegen het gebruik van kindsoldaten te implementeren. Westerse regeringen moeten kinderen beschermen door zich te onthouden van militaire training en steun aan regeringen die kindsoldaten gebruiken, zoals Rwanda en Uganda.


'Kinderen moeten tegen oorlog beschermd worden en niet worden gebruikt om oorlogen uit te vechten. De jeugd van hele generaties kinderen wordt momenteel gestolen door regeringen en gewapende groeperingen,' zei Casey Kelso, hoofd van de Internationale Coalitie tegen het gebruik van Kindsoldaten 'Een wereld waarin het verboden is kinderen te laten vechten in oorlogen is mogelijk, maar regeringen moeten hun politieke wil en moed tonen om dit mogelijk te maken. Zij moeten de naleving van internationale wetten afdwingen.' Kansen op verbetering zijn gelegen in de toenemende steun voor het kindsoldaten-protocol bij het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind, in demobilisatieprogramma's en in het strafrechtelijk vervolgen van ronselaars van kindsoldaten.


Hoewel de VN-veiligheidsraad de inzet van kindsoldaten heeft veroordeeld en het gebruik van kindsoldaten door bepaalde landen kritisch volgt, ontbreekt de politieke wil om concrete straffen voor overtreders in te stellen. De Coalitie vindt dat de Veiligheidsraad onmiddellijk in actie moet komen om kinderen uit conflicten te halen. Naast gerichte sancties moeten ook de ronselaars van kindsoldaten worden aangeklaagd bij het Internationale Strafhof in Den Haag.


Gewapende groeperingen
Gewapende groeperingen maken zich het meest schuldig aan het ronselen en inzetten van kindsoldaten. Het gaat daarbij zowel om door regeringen gesteunde paramilitairen als om oppositietroepen  Tienduizenden kinderen zijn sinds 2001 gerekruteerd door tientallen groeperingen in tenminste 21 conflicten. Ze dwingen de kinderen tot vechten, trainen ze om explosieven en wapens te gebruiken, en onderwerpen ze aan verkrachtingen, geweld en zwaar werk.


Zo werden meisjes en jongens van de Revolutionaire Gewapende Troepen in Colombia (FARC) onderworpen aan 'oorlogsraden' voor disciplinaire straffen. In sommige gevallen werden andere kinderen gedwongen om hen te doden. In het oosten van de Democratische Republiek Congo hebben gewapende groeperingen meisjes seksueel misbruikt en verkracht. Ook dwongen ze de kinderen hun eigen familieleden te doden.


De Coalitie zegt dat gewapende groeperingen kinderen tegen de strijd moeten beschermen. Als zij dit niet doen moeten ze daarvoor juridisch vervolgd worden.


Regeringstroepen
In minstens tien conflicten hebben regeringen kinderen in de frontlinies ingezet: Burundi, Democratische Republiek Congo, Myanmar, Soedan en de Verenigde Staten zijn enkele voorbeelden. Andere landen, zoals Colombia, Oeganda en Zimbabwe ondersteunen paramilitaire groepen en milities die kindsoldaten gebruiken. Staten als IndonesiŽ en Nepal gebruiken kinderen als informant, spion of boodschapper.


Sommige regeringen waaronder Burundi, IndonesiŽ en de Russische Federatie doodden en martelden kinderen of hielden hen gevangen op verdenking van steun aan de gewapende oppositie. Palestijnse kinderen, die door het IsraŽlische leger gevangen werden gehouden zijn gemarteld of met geweld gedwongen informant te worden.


De Coalitie roept regeringen op het rekruteren van minderjarigen voor alle gewapende troepen uit te bannen en het kindsoldaten-protocol, dat het aantal kinderen in oorlogshandelingen terugdringt, te ratificeren en volledig te implementeren.


Westerse landen
Zeker 60 regeringen, waaronder Nederland, Duitsland, Groot-BrittanniŽ, AustraliŽ, Oostenrijk, en de Verenigde Staten, rekruteren nog steeds kinderen in de leeftijd van 16 en 17 jaar. Nederland heeft het kindsoldaten-protocol nog niet geratificeerd, maar is wel van plan dat komend jaar te doen. Gerekruteerde 17-jarigen krijgen de status van aspirant-militair.


Meer informatie

De Internationale Coalitie tegen het gebruik van Kindsoldaten is een samenwerkingsverband van nationale, regionale en internationale organisaties en coalities in Afrika, AziŽ, Europa, Latijns Amerika en het Midden Oosten. Oprichters zijn Amnesty International, Defence for Children International, Human Rights Watch, International Federation Terre des Hommes, International Save the Children Alliance, Jesuit Refugee Service, the Quaker United Nations Office in Geneva and World Vision International.

De afzenders van dit persbericht zijn leden van de Nederlandse Coalitie tegen het Gebruik van Kindsoldaten: Amnesty International, Unicef Nederland, Pax Christi, Save the Children, Novib-Oxfam Nederland, Stichting Kinderpostzegels Nederland, Defence for Children International/ECPAT Nederland, World Vision.

Het kindsoldaten-protocol verwijst naar het Optionele Protocol bij het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind over de betrokkenheid van kinderen bij gewapende conflicten. Hierin wordt deelname van kinderen onder de achttien jaar aan vijandelijkheden verboden, alsmede gedwongen rekrutering van kinderen. Het roept landen op de minimumleeftijd voor vrijwillige rekrutering te verhogen. In oktober 2004 was dit Protocol door 85 landen geratificeerd en ondertekend door 116 landen.

U kunt voor meer informatie ook kijken op www.child-soldiers.org.


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws
en lees de tweewekelijkse nieuwsbrief.

MELD U AAN


Tweets


DEFENCE FOR CHILDREN WORDT ONDERSTEUND DOOR:

NPL logo 2013 .png
ministerie.png
Plan.jpg
kinderpostzegels.png
unicef.png
ministerie2.png
Save the Children logo vierkant 2.jpg
1.png
logo EU.jpg

Volg ons
Twitter Facebook RSS
Anbi CBF

Ik blijf hier! - Teken de petitie!

20160425_1230_DC_Campagne_Popup(1).jpg