© Powered by SiteSpirit

 

logo_DFC_03.png


 

Asieljongeren niet criminaliseren

7 december 2010


'Jong en illegaal in Nederland', is de titel van een onderzoek, uitgevoerd door het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatie Centrum (WODC). Het gaat over uitgeprocedeerde jonge asielzoekers die zonder ouders naar Nederland zijn gekomen. Hoe overleven zij in de Nederlandse  maatschappij? Hoe kijken ze aan tegen terugkeer? De onderzoekers stellen vast dat de leefomstandigheden van deze jongeren 'naar Nederlandse maatstaven als ronduit slecht te kwalificeren zijn'.


De Minister van Justitie heeft in een brief  van 5 oktober 2010 gereageerd. De onderzoekers en de minister stellen vast dat illegaliteit leidt tot bijzondere kwetsbaarheid en een verhoogd risico op uitbuiting. Defence for Children-ECPAT en UNICEF Nederland stellen in een gezamenlijke reactie vast dat deze conclusie wringt met de voornemens van de regering om  de speciale vergunning voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen af te schaffen en illegaal verblijf in Nederland stafbaar te stellen. Deze vorm van criminalisering is in strijd met de bijzondere beschermingsverplichting die Nederland heeft voor deze jongeren op grond van het Kinderrechtenverdrag.
Ook uiten de organisaties hun zorgen over de gebrekkige terugkeerbegeleiding en de blokkades voor deze jongeren om een diploma te behalen. Defence for Children-ECPAT en UNICEF Nederland roepen de minister op om de rechten van alleenstaande minderjarigen voorop te stellen zoals het Kinderrechtenverdrag voorschrijft. Op grond van hun extra kwetsbaarheid hebben zij niet minder, maar meer rechten.


Lees hier het onderzoek 'Jong en illegaal in Nederland' uitgevoerd door het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatie Centrum.
Lees hier de beleidsbrief van de toenmalige Minister van Justitie, van 5 oktober 2010.

Lees hier de brief van Defence for Children-ECPAT en UNICEF Nederland in reactie op de beleidsbrief van de minister.

Lees hier een nieuwsbericht en een standpuntbrief van Defence for Children-ECPAT en UNICEF Nederland 'breng terugkeer alleenstaande minderjarigen in lijn met het Kinderrechtenverdrag'.


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws
en lees de tweewekelijkse nieuwsbrief.

MELD U AAN


Tweets


DEFENCE FOR CHILDREN WORDT ONDERSTEUND DOOR:

NPL logo 2013 .png
ministerie.png
Plan.jpg
kinderpostzegels.png
unicef.png
ministerie2.png
Save the Children logo vierkant 2.jpg
1.png
logo EU.jpg

Volg ons
Twitter Facebook RSS
Anbi CBF

Ik blijf hier! - Teken de petitie!

20160425_1230_DC_Campagne_Popup(1).jpg