© Powered by SiteSpirit

 

logo_DFC_03.png 


Voor overgang presidentschap: een ban in Liberia tegen VGV

2 februari 2018


Shirleaf vrij beeld.png

Meisjes in ieder geval voor een jaar wettelijk beschermd tegen besnijdenis

Meer dan de helft van de vrouwen in Liberia hebben Vrouwelijke Genitale Verminking meegemaakt. Binnen het Girls Advocacy Alliance Programma werken Defence for Children en Plan Liberia samen om alle vormen van geweld tegen meisjes in Liberia aan te pakken. Zij volgden het afgelopen jaar de ontwikkeling van de nieuwe Wet Huiselijk Geweld op de voet, waarin de strafbaarheid van meisjesbesnijdenis zou worden opgenomen. Deze wet kwam ter stemming in zomer 2017, helaas is vlak voor de stemming besloten om de alinea over besnijdenis uit het wetsvoorstel te schrappen. Hierop hebben verschillende organisaties, waaronder Defence for Children en Plan Liberia, gepleit om de bepaling terug in de wet te krijgen. De wet werd toch aangenomen zonder het verbod op meisjesbesnijdenis. De voormalige president Ellen Johnson Sirleaf, een voorvechter voor meisjesrechten, liet het hier niet bij zitten. Op haar laatste dag als president eind januari 2018 stelde ze een executive order op bij de Domestic Violence Act, die meisjesbesnijdenis een jaar lang strafbaar stelt.


Een stap in de goede richting, de hoop van de Girls Advocacy Alliance is dat deze ban niet beperkt blijft tot 2018 en dat dit de start is van een wettelijk verbod op meisjesbesnijdenis. Liberia is partij in zowel het VN-Kinderrechtenverdrag, de CEDAW Convention, het Handvest van het Afrikaanse Kind en het Maputo Protocol, welke stellen dat schadelijke traditionele praktijken waaronder meisjesbesnijdenis, uitgebannen dient te worden. Foday Kawah van DCI-Liberia: “Samen met andere CSOs zijn we een advocacy campagne begonnen om meisjes te beschermen tegen huiselijk geweld en meisjesbesnijdenis af te schaffen. Deze Domestic Violence Act verliest zijn kracht zonder het verbod om meisjesbesnijdenis.” Volgens een officiële verklaring heeft Sirleaf genoemd “The omission of the FGM ban from the initial domestic violence law undermined the very essence of the law and left it incomplete.”

Daarnaast geldt in de Executive Order No. 92 bij de Domestic Violence Act het verbod alleen voor meisjes onder achttien jaar, wat inhoudt dat jonge vrouwen vanaf achttien jaar nog steeds besneden mogen worden. Vanwege de hoge druk vanuit familie en gemeenschap, is het ook voor jonge vrouwen moeilijk om de besnijdenis te weigeren. De hoop is dat de nieuwgekozen president van Liberia George Weah en zijn regering blijven strijden voor de rechten van vrouwen, net zoals de nieuwgekozen vice-president Jewel Howard Taylor. Zij werd in 2016 ambassadeur van de Girls Advocacy Alliance in Liberia. Zij was destijds senator van Bong County en committeerde zich aan de strijd voor de rechten van meisjes en jonge vrouwen en de bescherming van meisjes tegen geweld. Over de Huiselijk Geweld Wet zei ze: “I am also hoping that the Domestic Law can be passed by the 53rd National Legislature, which will arrest some of the many violations mounted against young girls and Liberian women. Our women have suffered from many violations, including economic violence,”  

Defence for Children Liberia werkt samen met Plan Liberia in het Girls Advocacy Alliance Programma dat zich richt op het stoppen van kindhuwelijken, het stoppen van seksueel geweld en het promoten van toegang tot onderwijs en economische kansen voor meisjes.


Deel via:


DEFENCE FOR CHILDREN WORDT ONDERSTEUND DOOR:

NPL logo 2013 .png
ministerie.png
Plan.jpg
kinderpostzegels.png
unicef.png
ministerie2.png
Save the Children logo vierkant 2.jpg
1.png
logo EU.jpg

Volg ons
Twitter Facebook RSS
Anbi CBF

Ik blijf hier! - Teken de petitie!

20160425_1230_DC_Campagne_Popup(1).jpg