© Powered by SiteSpirit

 

logo_DFC_03.png 


Wereldmeisjesdag groots gevierd!

14 november 2017


happy in Africa.jpg

Ongelijke behandeling bij sollicitaties, uithuwelijking, minder salaris, seksueel misbruik, genitale verminking, tienerzwangerschappen, nauwelijks kansen in onderwijs: overal ter wereld hebben meisjes het vaak flink te verduren. Op 11 oktober was het zover: Wereldmeisjesdag, de dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor gelijke rechten voor meisjes. In verschillende landen werd deze door de Verenigde Naties uitgeroepen feestdag naar eigen inzicht gevierd.

Ghana
Onze Ghanese collega’s van Defence for Children hebben te Obuasi (regio Ashanti) Wereldmeisjesdag gevierd. Bij deze bijeenkomst waren ongeveer 300 aanwezigen, waaronder jonge vrouwen, (lokale) comités voor kinderbescherming, leden van kinderrechtenorganisaties en vertegenwoordigers op gebied van sociaal welzijn, welvaart en onderwijs. Aanwezige kinderen uitte hun bezorgdheid over het hoge aantal tienerzwangerschappen en riepen de autoriteiten op om strenger op te treden tegen de daders. Door de gemeente werden meisjes en ouders aangespoord om kindhuwelijken te melden en samen te werken met de overheid om zodoende de meisjes te beschermen. De bijeenkomst werd afgesloten met een kort toneelstuk door de meisjesclub.

Ook elders in Ghana werd deze dag gevierd. Op 11 oktober maakte onze partnerorganisatie Coalition on the Rights of the Child (GNCRC) deel uit van de viering in de Accra regio van Ghana. GNCRC heeft een programma georganiseerd voor meisjes op de Kanda AMA school. Er werd stil gestaan hoe belangrijk het voor de toekomst van meisjes is dat meisjes naar school gaan. Ook werd er een lezing gegeven over kindhuwelijken en werden er verschillende toespraken gegeven, onder andere door de directrice van de school, een afgevaardigde van het Ministerie van Gender, Kinderen en Sociale Bescherming en door de Family Matters Foundation Ghana.

Sierra Leonne
Dit jaar stond Wereldmeisjesdag in Sierra Leonne in het teken van ‘de kracht van het adolescente meisje: visie voor 2030’. Onze partners van Defence for Children hebben op verschillende plaatsen festiviteiten georganiseerd. Zo werden in Moyamba, Kenema, Bombali en Freetown onder andere speeches gegeven door meisjes die slachtoffer zijn van seksueel geweld en deelden zij hun ervaringen over hoe zij het trauma en negatieve effecten hebben kunnen overwinnen, werd er gediscussieerd over de obstakels waar meisjes die slachtoffer zijn van seksueel geweld tegenaan lopen, werd een voetbalwedstrijd georganiseerd om bevordering van interactie tussen meisjes en jongens te stimuleren en werd er gedanst op muziek.

Ethiopië
In Ethiopië zal Wereldmeisjesdag verplaatst worden naar november. Er zal dan een debat plaatsvinden dat wordt georganiseerd door onze partnerorganisatie Forum on Sustainable Child Empowerment. De discussie zal gaan over hoe beleidmakers en politici in de toekomst de rechten van meisjes beter kunnen waarborgen. Bij dit evenement zullen vertegenwoordigers van regionaal en nationaal niveau bij elkaar worden gebracht om in gesprek te gaan met meisjes die zich uit zullen spreken over de verschillende problemen waar elk meisje in het land mee te maken heeft.

In alle landen was er veel media-aandacht ten aanzien van de positie van meisjes en het uitbannen van alle vormen van seksueel geweld (artikelen in de landelijke kranten, berichten via lokale radiostations en het uitdelen van flyers). Al met al werd er door de verschillende landen veel aandacht geschonken aan deze bijzondere feestdag.

Credits foto: Shutterstock. Het meisje op de foto komt niet voor in het verhaal.


Deel via:


DEFENCE FOR CHILDREN WORDT ONDERSTEUND DOOR:

NPL logo 2013 .png
ministerie.png
Plan.jpg
kinderpostzegels.png
unicef.png
ministerie2.png
Save the Children logo vierkant 2.jpg
1.png
logo EU.jpg

Volg ons
Twitter Facebook RSS
Anbi CBF

Ik blijf hier! - Teken de petitie!

20160425_1230_DC_Campagne_Popup(1).jpg