© Powered by SiteSpirit

 

logo_DFC_03.png 


JordaniŽ stopt met verplicht huwelijk wegens verkrachting

2 augustus 2017


bruid hand.jpg

Op 1 augustus is in JordaniŽ de wet afgeschaft, die het mogelijk maakte voor verkrachters om hun straf te ontlopen door te trouwen met hun slachtoffer. Het parlement stemde in met afschaffing van de wet, die de koning naar verwachting snel ratificeert. Defence for Children Ė ECPAT vindt het een grote stap voorwaarts in de bescherming van meisjes tegen seksueel geweld. Stigmatiseren van een slachtoffer van verkrachting kan ertoe leiden dat het meisje verder getraumatiseerd wordt, minder goede kansen heeft om zich volledig te ontwikkelen en waarschijnlijk minder goed presteert op school.


In JordaniŽ kon tot vorig jaar een verkrachter met zijn slachtoffer trouwen om zijn straf te ontlopen. De laatste officiŽle cijfers wijzen uit dat tussen 2010 tot 2013 159 verkrachters op die manier hun straf ontliepen. Het huwelijk moest na de verkrachting nog wel minstens drie jaar standhouden. In 2016 werd de wet aangepast en was het alleen nog mogelijk te trouwen met het slachtoffer tussen de 15 en de 18 jaar. Op 1 augustus is ook deze bepaling, nummer 308 van de strafwet, geschrapt en is een huwelijk met het minderjarige slachtoffer niet meer mogelijk om vervolging te voorkomen.

De overtuiging in JordaniŽ heerst dat een verkrachtingsslachtoffer in de familie hebben, de familie eer aantast. Volgens de ontwerpers van de voormalige wet, was de invoering van bepaling 308 een manier om minderjarigen te beschermen tegen de schande van seks voor het huwelijk. Deze wetgeving droeg echter bij aan de stigmatisering van de jonge slachtoffers. In veel landen worden meisjes die seks voor het huwelijk hebben, ook al is dit door een verkrachting, gezien als onrein. Ouders schamen zich dat het meisje seks heeft gehad voor het huwelijk en stemmen vaak in met het oplossen van de zaak buiten de rechtbank.

Wereldwijd wordt geschat dat ťťn op de drie meisjes en vrouwen een vorm van gendergerelateerd geweld zullen meemaken. Defence for Children Ė ECPAT is verheugd dat JordaniŽ zich inzet voor de bescherming van meisje tegen verkrachters en het voorbeeld volgt van landen die de 'trouw de verkrachter' clausule ook hebben afgeschaft waaronder TunesiŽ, Marokko en Egypte en hoopt dat landen zoals de Filipijnen, Libanon en Irak die wet nog wel handhaven snel zullen volgen.

Defence for Children Ė ECPAT werkt samen met Plan Nederland, Terre des Hommes via het Girls Advocacy Alliance Programma in tien landen aan het terugdringen van seksueel geweld tegen kinderen, waaronder kindhuwelijken. De alliantie pakt geweld aan tegen meisjes en jonge vrouwen en zet zich in om de (economische) positie van meisjes en jonge vrouwen te verbeteren door lobby en beleidsbeÔnvloeding.


Deel via:


DEFENCE FOR CHILDREN WORDT ONDERSTEUND DOOR:

NPL logo 2013 .png
ministerie.png
Plan.jpg
kinderpostzegels.png
unicef.png
ministerie2.png
Save the Children logo vierkant 2.jpg
1.png
logo EU.jpg

Volg ons
Twitter Facebook RSS
Anbi CBF

Ik blijf hier! - Teken de petitie!

20160425_1230_DC_Campagne_Popup(1).jpg