© Powered by SiteSpirit

 

logo_DFC_03.png 


Abraham Keita, Kindervredesprijswinnaar, in Nederland

10 december 2015


IMG_6752.jpg

PERSBERICHT: Abraham Keita, de winnaar van de Internationale Kindervredesprijs laat als geen ander zien hoe één  kind een groot verschil kan maken. Hij werd op zijn negende jaar al lid van het Liberiaanse Kinderparlement. Van jongs af aan is Keita door Defence for Children getraind en gecoacht. Hij is uitgegroeid tot een rolmodel voor de honderden andere jongeren in de programma's van Defence for Children, Liberia en ver daarbuiten. "De situatie waarin ik leef en waarin ook vele andere kinderen in de wereld leven, is een grote inspiratiebron voor mij. Ik zie dat als een mandaat om me uit te spreken voor kinderenrechten."


En nu is Keita naar Nederland. Op vrijdag 11 december organiseert Defence for Children een speciale bijeenkomst waarbij jongeren centraal staan. In de middag is er een programma met en door jongeren. Zij zullen ideeën uitwisselen, oplossingen bedenken en dwarsverbanden leggen om zo tot concrete plannen te komen wat kinderen zelf kunnen doen om hun kinderrechten te verdedigen in conflictsituaties.

Voor Keita is zwijgen geen optie. Hij is ervan overtuigd dat kinderen een hoofdrol moeten vervullen bij het verbeteren van hun rechtspositie en bij de strijd voor het bestraffen van kindermisbruik en geweld. "We hebben een eigen verantwoordelijkheid, ook bij het maken van nieuwe wetgeving", zegt hij. "Zo is het gelukt om in Liberia een nationale Kinderwet aangenomen te krijgen, op grond van het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Jongeren werkten samen om dat voor elkaar te krijgen en spraken met één stem. Dat heeft enorm geholpen."

Hij is voor Defence for Children het toonbeeld van de kracht van kinderen. "Keita is verbonden aan onze programma's in Liberia" aldus directeur Aloys van Rest. "We zijn trots op hem. Hij laat zien dat onze aanpakt werkt, dat het zinvol is om kinderen en jongeren te betrekken en niet over hun hoofden heen beslissingen te nemen en wetten vast te leggen. Kinderen weten zelf heel goed wat er nodig is." Bij Defence for Children staat het kind centraal en komen de belangen van kinderen op de eerste plaats.

"De Kindervredesprijs geeft me een internationaal platform", zegt Keita. "Ik spreek me al uit voor kinderen in Liberia en dat zal niet veranderen, maar ik kan me nu ook makkelijker uitspreken voor kinderen in andere landen, bijvoorbeeld in conflictgebieden. Zij verdienen het dat er over hen wordt gesproken. Ik zie een rol voor mijzelf om kinderrechten wijder te verspreiden en goed op de agenda te zetten. Ik hoop dat bijvoorbeeld kinderen in Syrië en Jemen - maar ook vluchtelingenkinderen - daarvan kunnen profiteren." 


Deel via:


DEFENCE FOR CHILDREN WORDT ONDERSTEUND DOOR:

NPL logo 2013 .png
ministerie.png
Plan.jpg
kinderpostzegels.png
unicef.png
ministerie2.png
Save the Children logo vierkant 2.jpg
1.png
logo EU.jpg

Volg ons
Twitter Facebook RSS
Anbi CBF

Ik blijf hier! - Teken de petitie!

20160425_1230_DC_Campagne_Popup(1).jpg