© Powered by SiteSpirit

 

logo_DFC_03.png 


Aantal kinderen in bijstandsgezinnen gegroeid

23 augustus 2017


gat in sokjes 2.jpg

Op 18 augustus maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend dat het aantal minderjarige kinderen in bijstandsgezinnen opnieuw gestegen is. In 2016 woonden 230.000 kinderen in een bijstandsgezin. Dat is een stijging van 2,1 procent ten opzichte van 2015. Er zijn vooral kinderen uit Syri en Eritrea bijgekomen. Ruim twee derde van alle kinderen in bijstandsgezinnen had in 2016 een migratieachtergrond. De sociale participatie van deze kinderen is vrijwel onmogelijk. Defence for Children vindt dit zorgelijk, kinderen hebben recht op een toereikende levensstandaard volgens het VN-Kinderrechtenverdrag.


Kinderen langer afhankelijk van bijstand

De nieuwe cijfers van het CBS tonen ook dat de duur van de afhankelijkheid van de bijstandsuitkering groeit. Het aantal kinderen in gezinnen die drie jaar of langer een bijstandsuitkering ontvangen, nam in 2016 toe met 4.400 tot ruim 114.000 kinderen. Dat is de helft van alle kinderen in bijstandsgezinnen. Een bijstandsgezin met twee kinderen heeft per maand na aftrek van de vaste lasten en huishoudelijke uitgaven zo'n vijf euro over voor sporten, cadeautjes en uitgaan, blijkt uit de cijfers van Nibud. De sociale participatie van deze kinderen is daarmee vrijwel onmogelijk.


Bijstand in gemeenten

De gemeenten Rotterdam, Heerlen, Groningen en Amsterdam hadden eind 2016 de hoogste percentages kinderen in een bijstandsgezin. Zo woonde 17 procent van alle Rotterdamse kinderen in een gezin dat afhankelijk is van een bijstandsuitkering. Rotterdamse jongeren dachten onlangs in het kader van het project Speaking Minds mee over het Rotterdamse armoedebeleid. Zij concludeerden dat veel jongeren hulp nodig hebben, maar niet weten waar te zoeken. De Gemeente Rotterdam gaat aan de slag met zichtbaarheid, om meer jongeren te kunnen bereiken.


Armoede in Nederland

Opgroeien in armoede in Nederland betekent voor kinderen concreet dat zij door geldgebrek mogelijk geen schoolspullen hebben, vaker ongezond eten, een lager opleidingsniveau halen of gezondheidsproblemen hebben. Het betekent ook dat veel kinderen niet mee kunnen doen met hun leeftijdsgenoten. Om die redenen verstrekte de Gemeente Den Haag onlangs een smartphone aan duizend kinderen uit minder vermogende gezinnen. Op deze manier kunnen de kinderen contact met andere klasgenoten houden en blijven ze op de hoogte van informatie van school die via app-groepen wordt verspreid.

Meer informatie
Klik hier voor het onderzoek van CBS naar bijstandsgezinnen in Nederland, d.d. 18 augustus 2017.


Deel via:


DEFENCE FOR CHILDREN WORDT ONDERSTEUND DOOR:

NPL logo 2013 .png
ministerie.png
Plan.jpg
kinderpostzegels.png
unicef.png
ministerie2.png
Save the Children logo vierkant 2.jpg
1.png
logo EU.jpg

Volg ons
Twitter Facebook RSS
Anbi CBF

Ik blijf hier! - Teken de petitie!

20160425_1230_DC_Campagne_Popup(1).jpg