© Powered by SiteSpirit

 

logo_DFC_03.png 


Donorkinderen eisen gebruik DNA arts spermabank Bijdorp

12 mei 2017


dna.jpg

Vanochtend heeft het kort geding gediend in de zaak van een groep donorkinderen en hun ouders om in beslag genomen DNA van wijlen arts en oud-directeur Karbaat van Donorkliniek Bijdorp te mogen gebruiken voor een DNA test. De groep donorkinderen heeft ernstige vermoedens dat de heer Karbaat zelf de donor is geweest bij hun conceptie. De families willen onder meer opheldering over deze geruchten. Enkele donormoeders vinden dat hun kinderen grote uiterlijke gelijkenissen met de man vertonen.


Tijdens de zitting is het recht op afstammingsinformatie zoals staat in artikel 7 van het VN-Kinderrechtenverdrag uiteengezet door advocaat mr. Bueters die de families bijstaat. Het verweer van de zijde van de executeur testamentair van de nalatenschap van de heer Karbaat richtte zich op de stelling dat donorkinderen géén recht op afstammingsinformatie zouden hebben omdat zij donorkinderen zijn. Dit in tegenstelling tot alle andere kinderen in onze samenleving die op de natuurlijke manier zijn verwerkt. Omdat ‘geen der eisende kinderen dit recht heeft’, zouden zij ook geen recht hebben op een DNA-verwantschapsonderzoek.


De donorkinderen en moeders worden bijgestaan door Defence for Children, Stichting Donorkind en advocaat Tim Bueters. Defence for Children vindt het onrechtvaardig om onderscheid te maken tussen donorkinderen, verwekt middels donorinseminatie, en natuurlijk verwekte kinderen als het gaat om het recht om te weten wie je vader dan wel moeder is. Defence for Children kijkt dan ook uit naar de uitspraak in dit kort geding dat gepland staat voor 2 juni 2017.


Deel via:


DEFENCE FOR CHILDREN WORDT ONDERSTEUND DOOR:

NPL logo 2013 .png
ministerie.png
Plan.jpg
kinderpostzegels.png
unicef.png
ministerie2.png
Save the Children logo vierkant 2.jpg
1.png
logo EU.jpg

Volg ons
Twitter Facebook RSS
Anbi CBF

Ik blijf hier! - Teken de petitie!

20160425_1230_DC_Campagne_Popup(1).jpg